U Budvi dobra sezona, još „bolja” korona

Svi u Budvi prezadovoljni posjetom, ali podatak da je u tom gradu 761 aktivan slučaj infekcije postavlja pitanje da li će taj problem moći da se riješi ili spriječi povećanje broja zaraženih

23566 pregleda 45 reakcija 45 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Trenutnu epidemiološku situacija u opštini Budva možemo ocijeniti složenom, a u najvećoj mjeri je tome doprinijela velika koncentracija ljudi koji borave u gradu. Budući da se bliži se kraj sezone, a time i smanjenje broja gostiju, nadamo se da će doći do manjeg broja zaraženih i lokalne transmisije virusa. Razvoj dalje epidemiološke situacije zavisiće od ispoljavanja lične odgovornosti prvenstveno lokalnog stanovništva, ali i društva u cjelini.

To je za “Vijesti “ ocijenila direktorka budvanskog Doma zdravlja dr Anđela Milić. Ona je apelovala na poštovanje svih propisanih mjera.

”Samo na taj način možemo zaštiti sebe i druge. Nošenjem maski kako u zatvorenom tako i na otvorenom prostoru, kada je nemoguće ispoštovati fizičku distancu, higijena ruku, provjetravanje prostorija, fizička distanca, prijavljivanje kontakata u razgovoru sa epidemiologom značajno će uticati na poboljšanje epidemiološke situacije. Posebnu pažnju moramo posvetiti unapređenju vakcinalnog procesa i podizanju nivoa svijesti o značaju vakcinacije”, navela je Milić.

U Budvi je trenutno 761 aktivan slučaj infekcije koronavirusom.

”Na dnevnom nivou registrujemo od 150 do 200 pacijenata koji se javljaju na pregled u kovid ambulanti. Pored toga, dnevno imamo prosječno između 80 i 120 PCR testova i brzih antigenskih testova, kao i oko 150 besplatnih PCR testova za turiste kojima je potreban negativan test za povratak u matičnu zemlju. Svi ovi pokazatelji ukazuju koliki je izazov pred zdravstvenim radnicima u Budvi”, kazala je Milić.

Zgrada Hitne pomoći u Budvi
Zgrada Hitne pomoći u Budvifoto: Vuk Lajović

Predsjednik Skupštine opštine Krsto Radović kazao je za “Vijesti” da je uvjeren da ne postoji nijedan turistički radnik u Crnoj Gori, a posebno u Budvi da nije više nego zadovoljan ovogodišnjom sezonom.

”Kad se vratimo nekoliko mjeseci unazad svi su bili skeptični na izjavu ministra (Jakova) Milatovića koji je najavio dobru sezonu. Mislim da su Vlada i turistički poslanici uradili odličan posao. Moram posebno pohvaliti Ministarstvo zdravlja kao i sve zdravstvene radnike, jer bez dobrih i blagovremenih mjera kao i velike požrtvovanosti zdrastvenih radnika ne bismo imali ovakvu sezonu”, istakao je Radović.

Što se tiče novih mjera, Radović u potpunosti podržava predloge resornog ministarstva.

”Jer su u proteklom periodu pokazali vrlo dobro da znaju šta rade. Takođe bih iskoristo priliku da pozovem sve građane da se vakcinišu i pokažu odgovornost prema drugima”, naglasio je Radović.

Međutim, prvi čovjek budvanskog parlamenta ima zamjerke na rad lokalne uprave kada je riječ o ovogodišnjoj sezoni.

”Što se tiče lokane uprave, ova sezona pokazala je i određene deformacije u sistemu koje će se morati ispraviti u vremenu ispred nas”, zaključio je Radović.

Na Budvanskoj rivijeri se odmara nekoliko desetina hiljade gostiju. Iako je broj njih znatno manji nego prije desetak dana, kada ih je prema procjenama Turističke organizacije bilo oko 70 hiljada, očekuje se da bi do kraja sedmice znatan broj turista mogao da ode iz grada, i time bi se donekle smanjilo galopirajuće povećanje broja zaraženih u gradu. Budva uz Podgoricu i Ulcinj ima najveću dnevnu stopu zaraženih.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, do danas u 15 časova registrovan je 661 novopozitivni slučaj infekcije koronaviursom, i to 617 među građanima Crne Gore i 44 među turistima.

Kako su saopštili, preminulo je još deset osoba.

U februraru kada je bio manji broj zaraženih, tražili hitno zatvaranje

Slična situacija, kada je riječ o broju oboljelih bila je početkom februara, kada je iz Opštine Budva uslijedio urgentan dopis premijeru Zdravku Krivokapiću i ministarski zdravlja Jeleni Borovinić Bojović da se Budva mora hitno zaključati. Tada je u Budvi bilo 695 aktivnih slučajeva kovid oboljelih, a opštinski tim na čijem je čelu bio gradonačelnik Marko Carević za povećanje broja oboljelih, te za alarmantnu situciju, kako su je tada opisali, optužio je zakašnjelu reakciju resornog ministarstva što nije uvela takozvani lokdaun.

Tada je opštinski tim predložio set mjera, od zatvaranja svih ugostiteljskih objekata, do toga da se sporska sala Mediteranskog sportskog centra pretvori u kovid ambulantu.

Sada, kada je broj zaraženih premašio brojku iz februara, iz lokalne uprave se ne oglašavaju.

Bonus video: