obezbijediti bolju zaštitu tokom protesta i masovnih skupova

SJ: Za novinare u Crnoj Gori atmosfera postaje izuzetno opasna

"Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana", navode iz mreže SafeJournalists

2544 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Biti novinar u Crnoj Gori postalo je izrazito opasno, a dva nedavna slučaja napada na novinare, u istom danu, pokazala su da je novinarska profesija u Crnoj Gori potpuno ugrožena, ocijenili su u regionalnoj platformi SafeJournalists (SJ) koja zagovara slobodu medija i bezbjednost novinara.

"Prvi slučaj se dogodio u Risnu u jutarnjim časovima, uoči protesta na Cetinju. Tada je jedan čovjek vrijeđao novinarku Javnog servisa Radio Televizije Crne Gore, Tamaru Nikčević. Nikčević je poznata kao kritičarka ove crkve i često je na meti uvreda zbog njenog rada. Drugi slučaj napada se dogodio ekipi TV Vijesti tokom protesta na Cetinju povodom ustoličenja Joanikija Mićovića za mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve. Novinarka Ljubica Milićević i kamerman Drago Matović su spriječeni da obavljaju svoj posao, jer je grupa mlađih muškaraca ometala prenos uživo. Oni su vrijeđali novinarku i kamermana i govorili im da ne mogu da izvještavaju sa protesta, a neki su čak i dodirivali kameru. Kamerman TV Vijesti je fizički napadnut i prošle godine, a novinarka Tamara Nikčević je bila na meti uvreda zbog ličnih stavova", podsjećaju iz SJ.

Potpredsjednik Sindikata medija Crne Gore Radomir Kračković je rekao da “anticivilizacijsko ometanje i vrijeđanje ekipe Televizije Vijesti" pokazuju da su mediji koji profesionalno i objektivno izvještavaju i dalje na meti "ostrašćenih i primitivnih pojedinaca koji se navodno bore za građansku Crnu Goru”.

Dodao je i to da su uvrede upućene novinarki Tamari Nikčević u Risnu još jedan pokazatelj da je u Crnoj Gori sve manje tolerancije za drugačije mišljenje.

„SMCG i mreža SafeJournalists od početka godine upozoravaju da, zbog usijane društveno-političke situacije u zemlji, najviše stradaju novinari/ke i medijski radnici/ce i to iz različitih medija, sa različitim uređivačkim politikama. Gotovo da nema protesta ili većeg okupljanja na kojem ne dođe do nekog incidenta ili napada na novinare/ke. S obzirom da nas i u narednom periodu vjerovatno čekaju slična okupljanja, jasno je da raste već ionako ogroman rizik za medijske radnike/ce koji će izvještavati sa tih događaja“, rekao je Kračković.

Iz SJ su izrazili zabrinutost za članove novinarske profesije koji svoj posao rade posvećeno i pošteno. "Zabrinuti smo zbog napada na novinare/ke koji se u Crnoj Gori sve češće događaju, ali smo takođe zabrinuti i zbog sve većeg jaza koji se stvara u toj zemlji", navode oni.

Pozvali su Vladu i Skupštinu da hitno preuzmu korake za usvajanje inicijative devet nevladinih organizacija, novinarskih udruženja i Sindikata medija Crne Gore, kojom bi se, između ostalog, i sprječavanje novinara u obavljaju profesionalnog zadatka tretiralo kao krivično djelo.

"Takođe apelujemo na nadležne u Crnoj Gori da obezbijede veću zaštitu novinarima/kama tokom protesta i velikih skupova, te da im obezbjede uslove za slobodno izvještavanje, posebno na Cetinju u prvim danima septembra. O oba napada obavijestićemo sve relevantne domaće i međunarodne organizacije. Svaki napad na novinare/ke je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana", zaključuje se u saopštenju koje potpisuju Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje novinara BHN, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Sindikat medija Crne Gore.

Preporučujemo za Vas