"Morsko dobro": Morska voda bezbjedna za kupanje

"Rezultati su pokazali da je na 72,7% lokacija morska voda bila odličnog kvaliteta, na 11,8% lokacija dobrog, dok je na 15,5% lokacija voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta"

4410 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Vuk Lajović
Ilustracija, Foto: Vuk Lajović

Morska voda na crnogorskim kupalištima dobrog kvaliteta, sanitarno je ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju.

To pokazuju rezultati analize kvaliteta morske vode za 110 lokacija, koju je Institut za biologiju mora za potrebe Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom sproveo u periodu od 17. do 21. avgusta ove godine.

"Rezultati su pokazali da je na 72,7% lokacija morska voda bila odličnog kvaliteta, na 11,8% lokacija dobrog, dok je na 15,5% lokacija voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta. Klasifikacija voda za kupanje u okviru ovogodišnjeg Programa praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode vrši se u skladu sa članom 8 Pravilnika o načinu i rokovima za sprovođenje mjera obezbjeđivanja očuvanja, zaštite i poboljšanja kvaliteta vode za kupanje, kojim se vode za kupanje klasifikuju kao: "odlične", "dobre", "zadovoljavajuće" i "loše"", navodi se u saopštenju JP "Morsko dobro".

U opštini Ulcinj, od ukupno 18 lokacija na kojima se realizuje Program praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode, voda je bila odličnog kvaliteta na njih 12, na dvije lokacije voda je bila dobrog kvaliteta, dok je na četiri lokacije bila zadovoljavajućeg kvaliteta.

Od ukupno 15 lokacija u opštini Bar, na 12 lokacija voda je bila odličnog kvaliteta, na jednoj dobrog, dok je na četiri lokacije bila zadovoljavajućeg kvaliteta.

Kada je u pitanju opština Budva, Program se realizuje na 32 lokacije, te je u ovom mjerenju na njih 26 voda bila odličnog kvaliteta, na dva dobrog, a na četiri zadovoljavajućeg.

U Bokokotorskom zalivu, u opštini Tivat, na šest lokacija voda je bila odličnog kvaliteta, na dvije dobrog, a na jednom zadovoljavajućeg.

Na području opštine Kotor od ukupno 15 lokacija, voda je bila odličnog kvaliteta na njih osam, dobrog na tri, te zadovoljavajućeg na četiri lokacije.

U Herceg Novom uzorkovana je voda na ukupno 21 lokaciji, od čega je na njih 16 ona bila odličnog, na tri dobrog, a na dvije lokacije zadovoljavajućeg kvaliteta.

Bonus video: