Mrdović: Došlo je do značajnog uvećanja zaposlenih u Glavnom gradu, odbacujemo nemušte navode političke konotacije

"Upravo su danas iznijeti podaci većinski zasnovani na dobijenim odgovorima od Glavnog grada, za koje su uzeti da su tačni, a ne fingirani, dok su dodatno korišteni i upoređivani i javni izvori podataka (tamo gdje je bilo moguće), pri čemu su u danas objavljenom saopštenju jasno navedeni vremenski okviri na koje se odnose",

9261 pregleda 6 komentar(a)
Mrdović, Foto: Boris Pejović
Mrdović, Foto: Boris Pejović

Nevladina organizacija (NVO) Akcija za socijalnu pravdu (ASP) ostaje pri navodima iznijetim u današnjem saopštenju za medije u vezi uvećanja ukupnog broja zaposlenih u Glavnom gradu Podgorica, koje je prikupila na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama i javnih podataka, saopštila je večeras Ines Mrdović, pravna savjetnica pri ASP.

Mrdović je ranije danas saopštila da je Glavni grad umjesto da smanjuje, uvećao broj zaposlenih za oko sedam odsto.

Na to saopštenje su reagovali iz Glavnog grada, poručivši da su tvrdnje Mrdović netačne, te da se "još jedna NVO aktivistkinja toplo preporučuje da bude Vladina".

Mrdović je u reagovanju na saopštenje Glavnog grada poručila da je ASP u proteklom periodu uputila 259 pojedinačnih zahtjeva za slobodan pristup informacijama ka lokalnoj upravi i lokalnim preduzećima Glavnog grada, kako bi utvrdila tačan broj zaposlenih u Glavnom gradu, a u okviru aktivnosti iz regionalnog Weber projekta, sa fokusom na lokalnu upravu, čiji je partner u Crnoj Gori Institut Alternativa (small grant).

"Upravo su danas iznijeti podaci većinski zasnovani na dobijenim odgovorima od Glavnog grada, za koje su uzeti da su tačni, a ne fingirani, dok su dodatno korišteni i upoređivani i javni izvori podataka (tamo gdje je bilo moguće), pri čemu su u danas objavljenom saopštenju jasno navedeni vremenski okviri na koje se odnose", kazala je Mrdović.

Ona je dodala da je "na osnovu dobijenih podataka, nesporno da je došlo do značajnog uvećanja zaposlenih u Glavnom gradu (već saopšteno), a ASP ukazuje da lokalna preduzeća, baš kao i državna preduzeća, predstavljaju dio ukupnog lokalnog, odnosno javnog sektora, tj čine ukupnu zaposlenost na lokalnom nivou".

"Prednje iz razloga što su ta preduzeća osnovana sa ciljem da obavljaju javne službe (dakle – radi se o javnom sektoru), a to da li je neko prepoznao da ih treba unijeti u dokument Plana optimizacije javnog sektora, ili ne, je sasvim irelevantno i bez značaja za nespornu činjenicu da je u targetiranom periodu došlo do značajnog uvećanja zaposlenih na nivou Glavnog grada od oko sedam odsto. Baš kao što su nesporni i javni podaci Monstata o smanjenju broja stanovnika u Podgorici. Na kraju, ASP odbacuje nemušte navode političke konotacije iz reagovanja Glavnog grada Podgorica i na njih se neće osvrtati, već ostavlja javnosti da sudi o tome", zaključila je Mrdović.

Bonus video: