Mjere bezbjednosti zasad samo u planovima

Nije prijavljeno javno okupljanje za 4. i 5. septembar na Cetinju, kažu iz UP. Savjet za odbranu i bezbjednost pozvao na smirivanje situacije. Iz IJZ nijesu odgovorili koliko osoba može prisustvovati ustoličenju i uz poštovanje kojih mjera, kao ni ko treba da kontroliše da li su zvanice ispoštovale mjere protiv koronavirusa

26745 pregleda 12 komentar(a)
Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, Foto: BORIS PEJOVIC
Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, Foto: BORIS PEJOVIC

Devet dana uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju i protesta protiv održavanja tog vjerskog obreda u prijestonici, nadležni državni organi ne znaju kako će omogućiti bezbjedno održavanje najavljenih okupljanja i poštovanje epidemioloških mjera na njima.

”Vijestima” je iz Uprave policije (UP) juče saopšteno da im nije prijavljeno nijedno javno okupljanje za 4. i 5. septembar na Cetinju. Međutim, organizatori to mogu da učine pet dana prije održavanja skupova.

Iz UP nijesu odgovorili da li će dozvoliti održavanje neprijavljenih skupova i okupljanja koja nijesu u skladu s epidemiološkim mjerama, te imaju li saznanja da li bi tih dana moglo da dođe do ugrožavanja javnog reda i mira.

Savjet za odbranu i bezbjednost juče je pozvao na smirivanje situacije i izrazio očekivanje da će nadležni organi to osigurati.

”Povodom bezbjednosnih izazova pokrenutih najavljenom intronizacijom mitropolita mitropolije crnogorsko-primorske SPC, Savjet poziva sve društveno-političke aktere na mir, suzdržanost, toleranciju, razumijevanje, međusobno poštovanje i uvažavanje, kao i poštovanje Ustava i zakona. Savjet očekuje od nadleznih državnih organa da sprovedu sve neophodne aktivnosti kako bi osigurali mir, sigurnost i bezbjednost svakog građanina, kao i poštovanje ljudskih prava i vjerskih sloboda. Savjet očekuje da Vijeće za nacionalnu bezbjednost nastavi da kontinuirano koordinira i usmjerava obavještajno bezbjednosni sektor, razmatra bezbjednosnu situaciju, kao i donosi zaključke i smjernice u vezi sa radom organa koji čine obavještajno-bezbjednosni sektor i Biroa za operativnu koordinaciju,” piše u saopštenju Savjeta.

Iz policije nijesu odgovorili da li će dozvoliti održavanje neprijavljenih skupova
Iz policije nijesu odgovorili da li će dozvoliti održavanje neprijavljenih skupovafoto: Luka Zeković

Osim ustoličenja i protesta, koji su najavljeni za 5. septembar, na okupljanjje na Cetinju (nazvano “svenarodni crnogorski zbor”), od 3. do 5. septembra, pozvala je i Crnogorska pravoslavna crkva.

Već petnaestak dana traju tenzije zbog najavljenog uvođenja u tron mitropolita Joanikija na Cetinju, kom će prisustvovati srpski patrijarh Porfirije. U medijima bliskim opozicionoj Demokratskoj partiji socijalista, predstojeći događaj naziva se “izdajničkim pirom”, čije se održavanje neće dozvoliti u prijestonici.

Mitropolit Joanikije potvrdio je prekjuče “Vijestima” da će njegovo ustoličenje biti održano 5. septembra na Cetinju, uprkos pozivima da se, zbog nezadovoljstva dijela građana, održi u nekom drugom gradu.

Danas će se, na inicijativu Socijaldemokratske partije (SDP), održati vanredna sjednica Skupštine Prijestonice na kojoj će se raspravljati o ustoličenju. Iz SDP-a su prethodno predložili Skupštini Prijestonice da, “u cilju očuvanja građanskog mira”, pozove organizatore ustoličenja da odustanu od ceremonije u Cetinjskom manastiru.

Osim bezbjednosnog, ustoličenje predstavlja i zdravstveni izazov, zbog epidemije koronavirusa koja je u punom jeku.

Prema mjerama za suzbijanje koronavirusa, koje važe do 10. septembra, zabranjeno je okupljanje stanovništva u zatvorenim i na otvorenim javnim mjestima. Na snazi je zabrana organizovanja javnih priredbi, političkih i privatnih skupova, proslava, žurki, svadbi, kao i drugih manifestacija na otvorenim javnim mjestima, uz prisustvo više od 50 lica.

Masovna/socijalna okupljanja (festivali i sl.) moguće je održati uz posjedovanje nacionalne digitalne kovid potvrde ili jednog od sljedećih dokaza - da je osoba kompletno ili jednom dozom vakcinisana protiv kovida-19; da ima negativan PCR testa koji nije stariji od 72 časa; da ima dokaz da je preboljela kovid (prošlo ne manje od 14 dana i ne više od 180 dana od pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa); da posjeduje negativan antigenski brzi test-BAT, ne stariji od 48 časova.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović saopštila je u utorak da je ustoličenje izvodljivo uz posjedovanje digitalnog sertifikata i potvrde i ograničen prostor na kom će se dešavati. Ona je kazala da je ovim povodom bilo razgovora s MCP i da će se nastaviti.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) “Vijestima” nijesu odgovorili koliko će ljudi prisustvovati okupljanju povodom ustoličenja i kako će obezbijediti poštovanje epidemioloških mjera.

Sveštenik Slobodan Zeković kazao je u nedjelju, nakon liturgije u Hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru, da vjernici koji žele da prisustvuju ustoličenju treba da doputuju na Cetinje isključivo autobusima, zbog malog prostora za parking, ali i zbog bezbjednosne situacije. On je rekao da je neophodno posjedovati potvrde o vakcinaciji, PCR testu, negativni antigenski test ili potvrdu o preležanom virusu.

TV “Vijesti” je juče iz MCP rečeno da je plan da se ide organizovano autobusima bio početna opcija i da to nije konačan stav.

Institut za javno zdravlje (IJZ) nije odgovorio na pitanja “Vijesti” koliko osoba, prema aktuelnim mjerama, može prisustvovati ceremoniji ustoličenja mitropolita i uz poštovanje kojih mjera. Nijesu odgovorili ni ko treba da kontroliše da li su zvanice ispoštovale mjere protiv širenja koronavirusa, kao ni koliko osoba, pod uslovom da okupljanja budu prijavljena, može biti na otvorenom, ispred Cetinjskog manastira.

Iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP) juče su djelimično odgovorili na pitanja “Vijesti” o ovoj temi.

Nijesu odgovorili na pitanje da li će neka inspekcija kontrolisati da li su pozvani na ustoličenje ispoštovali propisane mjere zdravstvenih vlasti.

Odgovarajući na pitanje koja će inspekcija kontrolisati okupljanje građana pred manastirom, ako skup ili skupovi budu prijavljeni i odobreni, iz UIP-a su kazali da je to u nadležnosti komunalne policije ili službenika UP.

”Za kontrolu mjera na javnim površinama nadležna je komunalna policija, a u nekim segmentima i UP”, istakli su iz UIP-a.

Na ponovljeno pitanje koja će inspekcija kontrolisati da li zvanice posjeduju jedan od četiri dokaza, koji su zdravstvene vlasti propisale, iz UIP-a juče nije bilo odgovora.

Katnić: Veljović u nadležnosti ODT Podgorica

Savjetnik crnogorskog predsjednika i bivši šef policije Veselin Veljović, kazao je juče “Vijestima” da će podnijeti krivičnu prijavu protiv premijera Zdravka Krivokapića zbog lažnog prijavljivanja.

Krivokapić je prekjuče Specijalnom državnom tužilaštvu podnio krivičnu prijavu protiv Veljovića, zbog, kako je rekao, pozivanja na otpor jer je bivši šef policije nedavno u autorskom tekstu u Pobjedi napisao da je “sveta dužnost i obaveza” svakog pripadnika sektora bezbjednosti da odbije svako neustavno i nezakonito naređenje..”.

Više državno tužilaštvo, koje je saslušalo Veljovića zbog navoda iz autorskog teksta, još nije utvrdilo ima li u njegovim porukama elemenata krivičnog djela.

GST Milivoje Katnić, kazao je juče da je Krivokapićeva krivična prijava dostavljena Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u Podgorici, jer je krivično djelo za koje je Veljović prijavljen u njihovoj nadležnosti.

Bonus video: