Milačić: Crkva dokazala da promišlja dublje i dalekosežnije, svaki eventualni incident biće sa adresom druge strane

Pozvao je sve političke aktere koji proteklih mjeseci "potpiruju tenzije i šire zlu krv", da pokažu odgovornost i da se zamisle da li su tenzije koje su doveli do usijanja među braćom vrijedne njihovih politikantskih poena

14428 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Milačić, Foto: Prava Crna Gora
Milačić, Foto: Prava Crna Gora

Odlukom da se ustoličenje mitropolita Joanikija obavi bez planiranog svenarodnog sabora ispred Cetinjskog manastira, Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) Srpske pravoslavne crkve (SPC) još jednom je pokazala mudrost i senzibilitet da u najtežim trenucima očuva mir i međubratski sklad u Crnoj Gori, ocijenio je predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić.

On je istakao da je Crkva i ovog puta dokazala da promišlja dublje i dalekosežnije od svih ostalih aktera na društveno-političkoj sceni, i da je, kao i uvijek, na visini svoje svete dužnosti da, kao u doba Svetog Petra Cetinjskog, "smiruje tenzije i miri zavađenu braću".

"Prava Crna Gora je sa dubokim razumijevanjem primila ovu vijest i snažno pozdravlja ovaj impuls razuma koji stiže sa najvažnije duhovne adrese u Crnoj Gori, naročito imajući u vidu da će vjerujući narod dan prije imati priliku da svečano dočeka njegovu svetost Patrijarha Porfirija ispred Sabornog Hrama u Podgorici, kao i današnju odluku da vjerujući narod 5. septembra u Cetinjskom manastiru predstavljaju čelnici crkvenih opština iz svih krajeva Crne Gore", kazao je Milačić.

Pozvao je sve političke aktere koji proteklih mjeseci "potpiruju tenzije i šire zlu krv", da pokažu odgovornost i da se zamisle da li su tenzije koje su doveli do usijanja među braćom vrijedne njihovih politikantskih poena.

"Nakon ovakve mudre odluke svaki eventualni incident na Cetinju i bilo gdje drugo, a ovim povodom, bez ikakve dileme i sumnje biće i jeste sa adresom druge strane, koju predvodi predsjednik države Milo Đukanović, no i bez obzira na to nadležni državni organi biće na visini Ustavom datog zadatka da obezbijede punu primjenu Ustava, zakona, kao i očuvanja mira i stabilnosti", zaključio je Milačić.

Bonus video: