Tivatska privreda se predstavila u Makedoniji

0 komentar(a)
Biznis forum Skoplje, Foto: Opština Tivat
Biznis forum Skoplje, Foto: Opština Tivat
Ažurirano: 13.11.2017. 11:00h

U Skoplju je u sklopu manifestacije "Dani Tivta" održan "Bizns forum", na kojem su se makedonskoj javnosti i poslovnom svijetu, predstavili investitori i privrednici iz Tivta.

"Biznis forum" je održan u Privrednoj komori Makedonije na inicijativu Ambasade Crne Gore u Makedoniji i u saradnji sa Udruženjem ugostiteljstva i turizma pri Privrednoj komori Makedonije.

Forum su, kako je saopšteno iz lokalne uprave Tivta, otvorili počasni konzul Crne Gore u Makedoniji i predsjednik makedonske Privredne Branko Azeski, ambasador Crne Gore u Makedoniji Predrag Mitrović, predsjednica Opštine Tivat Snežana Matijević i predsjednica Udruženja ugostiteljstva i turizma pri Privredoj komori Makedonije Sonja Bibanovska.

Matijević se zahvalila domaćinima na prilici da "privrednici koji su ponos Tivta predstave turističke i investicione potencijale Tivta".

Otvarajući forum, predsjednik Komore, Branko Azeski je istakao da obim ukupne trgovine između Makedonije i Crne Gore u prvih osam meseci ove godine iznosi 23,7 miliona dolara, te da je kao takav mali.

On je naglasio da postoji osnova za jačanje saradnje posebno u oblastima turizma i prehrane.

Predsjednica Udruženja ugostiteljstva i turizma, Sonja Bibanovska je istakla da statistički podaci o broju turista koji su posjetili Makedoniju, a prema realizovanom broju noćenja, pokazuju, da je samo 0,9 odsto ukupnog broja stranih turista iz Crne Gore.

Ona je prisutne upoznala sa nekim već preduzetim konkretnim aktivnostima na planu inteziviranja buduće saradnje.

"Radićemo na realizaciji info-ture iz Makedonije u Crnu Goru i stvaranju zajedničkih turističkih proizvoda Makedonije i Crne Gore, koji će se realizovati na nivou Privredne komore Makedonije i Privredne komore Crne Gore, u sklopu procesa regionalnog povezivanja Zapadnog Balkana", istakla je Bibanovska.

Forum je počeo izlaganjem "Tivat – uspješan brend Crne Gore – prošlost, sadašnjost i budućnost", sekretara za ekonomski razvoj i preduzetništvo u Opštini Tivat Petra Vujovića.

Predsjednik Privredne komore Makedonije Branko Azeski, rekao je da će predložiti da se Opština Tivat predstavi na jednoj od sljedećih aktivnosti u okviru Berlinskog procesa podrške zapadnom Balkanu.

Biznis forumu u Skoplju na kojem je ulešća uzelo i 30-tak makedonskih privrednika, su ispred Opštine Tivat prisustvovali potpredsjednici Opštine Ilija Janović i Dejan Maslovar i savjetnik gradonačelnice za ekonomska pitanja Zoran Petranović.

Bonus video: