Cegeri i solarni punjači umjesto plastike

U Crnoj Gori se troši 170 kesa po osobi, a evropski standard predviđa svega 40

4256 pregleda 2 komentar(a)
Cegeri koje je dijelio FORS Montenegro, Foto: Svetlana Mandić
Cegeri koje je dijelio FORS Montenegro, Foto: Svetlana Mandić

Evropska unija predviđa da se do 2025. godine broj kesa po stanovniku na godišnjem nivou smanji na 40 komada, a podaci govore da se u Crnoj Gori trenutno po stanovniku koristi 170 komada kesa.

To je kazala Marija Đukanović iz NVO FORS Montenegro, organizacije koja je riješila da pomogne Crnoj Gori da i ona stigne do standarda koji EU predlaže, a da kod građana podstakne ekološko odgovorno ponašanje, pa je tokom prethodna dva dana u nikšićkim marketima organizovala akciju podjele besplatnih platnenih cegera.

Pored cegera, Nikšićani su dobili promotivni i edukativni materijal poput staklenih flašica, solarnih punjača za telefone, višenamjenskih zaštitnih maski, USB-ova, majica, informativnih brošura o zelenoj ekonomiji i zelenom preduzetništvu i letka o evropskom zelenom planu.

”Ekološkoj akciji su se pridružili trgovinski lanci Conto, Aroma, Voli i Idea u čijim objektima je organizovana podjela platnenih cegera i time pokazali stepen društvene odgovornosti. Potrošači su umjesto plastičnih kesa dobili besplatne platnene cegere što će, nadamo se doprinijeti postepenoj promjeni navike kod njih da prilikom odlaska u trgovinu ponesu platneni ceger i tim izborom doprinesu smanjenju zagađenja životne sredine”, kazala je Đukanović.

Akcijom, koja je trajala juče i prekjuče, završen je projekat GEAR - Green Economy for Advanced Region (Zelena ekonomija za razvoj regiona), čija realizacija je počela 1. marta 2018. godine.

”Nacrt Zakona o upravljanju otpadom, koji je u pripremi više godina, predviđa potpuno isključivanje plastičnih kesa iz upotrebe. Nadamo se da je ovo tek početak podizanja svijesti i da će građani sve više koristiti platnene cegere. Tokom trajanja projekta u Crnoj Gori je podijeljeno 2.500 platnenih cegera, 1.200 solarnih punjača, 940 USB-ova, 550 staklenih flašica, zatim višenamjenske maske i ostali promotivni materijal koji je nosio poruke o značaju zaštite životne sredine kroz primjenu koncepta zelene ekonomije”, kazala je Đukanović.

Cilj projekta je povećanje aktivnosti i uticaja organizacija civilnog društva iz Crne Gore, Srbije, BiH, Sjeverne Makedonije i Albanije u zaštiti životne sredine kroz umrežavanje, jačanje kapaciteta i promovisanje zelene ekonomije. U okviru projekta sprovedeno je 25 inicijativa organizacija civilnog društva, od kojih pet u Crnoj Gori, koji su se odnosili na zaštitu životne sredine i promociju zelene ekonomije.

”Nastavićemo i kroz druge projekte koji se bave zaštitom životne sredine da sprovodimo slične akcije kako bismo građane informisali o zelenoj ekonomiji i kako svako od nas može doprinijeti da se smanji zagađenje životne sredine. Čini mi se da kada im se objasni šta zelena ekonomija podrazumijeva i da to nije nešto što mora da dođe ‘s vrha’ po svaku cijenu, već da svako od nas može u svom domaćinstvu da je primijeni na razne načine, onda građani lakše shvataju njen koncept. Samo se nadamo da će svako od nas krenuti od sebe i početi to da primjenjuje u praksi, a ne samo da smo informisani i znamo šta je to, a čekamo neka druga vremena da to primijenimo”, poručila je Đukanović.

Projekat je finansirala Evropska unija u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima za 2016-2017, a pored FORS Montenegro u njegovu realizaciju učestvovale su i organizacije iz regiona - SMART Kolektiv iz Srbije, Centar za razvoj i podršku iz BiH, EKO Svest iz Sjeverne Makedonije, EDEN Centar iz Albanije i Udruženje Slap iz Hrvatske. Projekat je u Crnoj Gori sufinansiralo Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija.

Bonus video: