JPNPCG će produžiti zakup ulcinjske Solane najmanje do 1. februara 2022. godine

Na sastanku je zaključeno i da će Opština Ulcinj, u narednom periodu ne dužem od dva mjeseca, dostaviti Ministarstvu predloge dinamike daljih koraka u smislu osnivanju privrednog društva kojem će se povjeriti upravljanje Parkom prirode "Ulcinjska solana", kao obavezi koja proističe iz Odluke o proglašenju, a koju je Skupština Opštine Ulcinj donijela u junu 2019. godine

10043 pregleda 43 reakcija 1 komentar(a)
detalj sa solane, Foto: Savo Prelević
detalj sa solane, Foto: Savo Prelević

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore (JPNPCG) produžiće Ugovor o zakupu imovine preduzeća AD Solana "Bajo Sekulić" – u stečaju najmanje do 1. februara 2022. godine čime će se obezbijediti dalje funkcionisanje pumpi i upravljanje vodama solane kao i zaštitarska služba koja će vršiti posao nadzora na zaštićenom području.

To je zaključeno na sastanku koji je na inicijativu stečajnog upravnika Solane, Žarka Ostojića, sazvao državni sekretar u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Danilo Mrdak, saopšteno je iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

U saopštenju se dodaje da je sastanak sazvan kako bi se sagledala trenutna situacija u vezi sa Solanom i kako bi se napravio plan koji bi garantovao dalje očuvanje ekosistemskih vrijednosti ovog područja.

U saopštenju piše da je na sastanku zaključeno i da će Opština Ulcinj, u narednom periodu ne dužem od dva mjeseca, dostaviti Ministarstvu predloge dinamike daljih koraka u smislu osnivanju privrednog društva kojem će se povjeriti upravljanje Parkom prirode "Ulcinjska solana", kao obavezi koja proističe iz Odluke o proglašenju, a koju je Skupština Opštine Ulcinj donijela u junu 2019. godine.

Iz Ministarstva su saopštili i da su sastanku prisutvovali predstavnici Opštine Ulcinj Hatdža Đoni, potpredsjednica, Gazmond Kalezić, sekretar Sekretarijata za komunalne djelatnosti i zaštitu živote sredine i Mustafa Gorana, bivši sekretar, Jelena Kljajević, direktorica JPNPCG, Tamara Brajović, v.d. generalne direktorice Direktorata za prirodu i Miloš Sekulović, savjetnik, kao predstavnici Ministarstva.

"Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i u narednom periodu biti u potpunosti posvećeno pružanju neophodne podrške u cilju očuvanja, unapređenja i održivog korišćenja prirodnih resursa Parka prirode "Ulcinjska solana", kao i ispunjavanju obaveza iz domaće i međunarodne regulative ali i završnih mjerila za zatvaranje Poglavlja 27", kazao je Mrdak.

Povezani članci

25. Avgust 2021.

Nacionalni parkovi nastavljaju gazdovanje Solanom

Bonus video: