"Ni javnost ni policiju ne obavještavamo o nizu incidenata"

MCP: U Cetinjskom manastiru na dva mjesta istaknut znak da je snimanje zabranjeno, neistina je da se zabranjuje ulaz

Iz MCP navode da "nije teško zaključiti da je i ovaj događaj samo jedna kockica mozaika u cilju stvaranja pritiska na Mitropoliju zbog predstojećeg ustoličenja novoizabranog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i ugrožavanja ljudskih i vjerskih prava vjernika Mitropolije".

57801 pregleda 1221 reakcija 72 komentar(a)
Cetinjski manastir, Foto: Privatna arhiva
Cetinjski manastir, Foto: Privatna arhiva

Mitropolija Crnogorsko-primorska (MCP) saopštila je danas da je u Cetinjskom manastiru na dva mjesta istaknut znak da je snimanje zabranjeno.

Policija je juče intervenisala nakon što je grupa građana sa kamermanom ušla u Cetinjski manastir gdje je zabranjeno snimanje.

Iz MCP su danas kazali da su "povodom medijskih objava i krivičnih prijava o navodnom sprečavanju grupe građana sa Cetinja da uđu u Cetinjski manastir, dužni da reaguju na takve neistine i podvale".

Poručili su i da svi Cetinjani dobro znaju da se u manastir ulazi sasvim nesmetano.

"Neistina je da se ikome zabranjuje da uđe u manastir, bilo da želi da se pomoli pred moštima Svetog Petra ili da posjeti manastir kao značajno istorijsko i kulturno središte. Ono što se juče popodne desilo je to da su građani koji su imali svoj protest i performans u gradu, željeli da dolazak u manastir bude dio njihovog performansa, tako što bi snimali svoj boravak u manastiru i to tokom trajanja večernjeg bogosluženja", ističe se u saopštenju.

Iz MCP su kazali da je "iz opravdanih i razumljivih razloga, kao i na mnogim drugim posjećenim mjestima, snimanje u manastiru zabranjeno bez prethodnog odobrenja iz Mitropolije".

"U manastiru je na dva mjesta istaknut i znak da je snimanje zabranjeno. Građani koji su se danas sakupili i organizovano došli u manastir veoma grubo su insistirali da snimaju svoj boravak u manastiru, iako nisu imali nikakvo odobrenje. Dakle, okupljenim građanima je, kao što se uvijek čini u odnosu na sve, dozvoljeno da uđu u manastir, ali je od njih zahtjevano da ne snimaju bez odobrenja. Nekoliko osoba iz te grupe je ušlo i u crkvu i niko ih u tome nije spriječio niti pokušavao da to učini, iako su oni došli pred manastir sa transparentima i sa namjerom koja se ne može tumačiti drugačije nego kao smišljena provokacija. Naknadno smo saznali da su u isto vrijeme (gle, slučajnosti!) neki od zapošljenih RTCG navodno bili na novinarskom radnom zadatku pred manastirom, te da je im je zabranjeno da snimaju materijal za dokumentarni film. Autorka tog navodnog dokumentarnog filma, a pretpostavljamo još samo jednog anticrkvenog i šovinističkog propagandnog uradka na kakve smo posljednjih godina navikli od nje, dobro poznaje proceduru odobravanja snimanja u manastiru. Ona je kao urednica Dokumentarnog programa RTCG više puta uredno dostavljala zahtjeve za snimanje (ne za ove propagandne emisije), koji su uredno i odobravani", rekli su iz MCP.

Oni dalje navode da "nije teško zaključiti da je i ovaj događaj samo jedna kockica mozaika u cilju stvaranja pritiska na Mitropoliju zbog predstojećeg ustoličenja novoizabranog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i ugrožavanja ljudskih i vjerskih prava vjernika Mitropolije".

"Ni javnost ni policiju ne obavještavamo o nizu incidenata: uličnih i onlajn prijetnji i vrijeđanja, koje ovih dana trpi sveštenstvo i drugi službenici Mitropolije na Cetinju. Izbjegavamo da o ovome govorimo da ne bi doprinosili bratomržnji, ali ovakvo javno obmanjivanje o uzrocima jučerašnjeg verbalnog incidenta nismo mogli da prećutimo. Ponavljamo, svi Cetinjani i gosti Cetinja znaju da je potpuna laž da se ulaz u manastir ograničava po osnovu bilo kakvog ličnog svojstva. Svi ljudi dobre volje su uvijek dobrodošli u Cetinjski manastir, ali red je da se u ovakvu svetinju dolazi sa dobrom namjerom", zaključuje se u saopštenju MCP.