MUP odlučno u borbi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala

Pojasnili su da će se eliminisanjem uticaja organizovanih kriminalnih grupa u Crnoj Gori obezbijediti atraktivnije i bezbjednije okruženje za investicije, stimulisaće se vladini prihodi i kreiraće se nova radna mjesta za naše građane

6320 pregleda 54 reakcija 3 komentar(a)
Foto: Twitter.com/MupCg
Foto: Twitter.com/MupCg

Prioritet MUP-a i Vlade Crne Gore je bezbjednost građana uz promovisanje vladavine prava i ekonomski prosperitet države, poručeno je sa sastanka radne grupe za izradu Nacionalne strategije za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, radna grupa za izradu Nacionalne strategije, koju je formirao ministar unutrašnjih poslova, a koju čine predstavnici relevantnih institucija i međunarodnih organizacija, finalizovala je Nacrt nacionalne strategije za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala.

"Transnacionalni organizovani kriminal predstavlja prijetnju po bezbjednost i sigurnost građana i ugrožava cjelokupno društvo. Rasprostranjeni transnacionalni organizovani kriminal i njegov koruptivni uticaj razgrađuje tkivo društva, umanjuje vladavinu prava, slabi državne institucije, ometa razvoj i narušava dobro upravljanje", navodi se u saopštenju.

Pojasnili su da će se eliminisanjem uticaja organizovanih kriminalnih grupa u Crnoj Gori obezbijediti atraktivnije i bezbjednije okruženje za investicije, stimulisaće se vladini prihodi i kreiraće se nova radna mjesta za naše građane.

"Želimo da Nacionalna strategija bude smjernica za naše napore, te da služi kao izraz naše političke volje da snažno radimo protiv transnacionalnog organizovanog kriminala. Tome će doprinijeti i ključni ciljevi koje smo postavili, a koji se u prvom redu odnose na objedinjen pristup u razbijanju organizovanih kriminalnih grupa, što će omogućiti bezbjednost našim građanima", saopštili su iz MUP-a.

Ministarstvo je, kazali su, koordiniralo procesom izrade Strategije, a koordiniraće i procesom sprovođenja, koe zahtjeva "sveobuhvatni nacionalni napor".

šema
foto: MUP

"Ovo nije samo problem organa za sprovođenje zakona, već cjelokupno crnogorsko društvo mora biti uključeno u ovaj poduhvat. Ministarstvo unutrašnjih poslova i Vlada Crne Gore prepoznaju potrebu za bliskom koordinacijom sa civilnim društvom i međunarodnim partnerima kada je borba sa transnacionalnim organizovanim kriminalom u pitanju", saopštili su.

Istakli su da će se zajedničkim radom suočiti sa transnacionalnim organizovanim kriminalom, uz promovisanje bezbjednosti, neophodno je jačati vladavinu prava kao vodeći princip, integritet i dobro upravljanje, i osloboditi potencijal naše ekonomije.

"Država će se odlučno, snažno, koordinisano i inkluzivno boriti protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, koji postaje nacionalni prioritet", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Bonus video: