Osnovcima će biti podijeljeno preko 1,1 milion besplatnih udžbenika

"Izdvajanje sredstava za besplatne udžbenike i pružanje takvog vida podrške obrazovanju, predstavljalo je ključni prioritet Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta"

7566 pregleda 61 reakcija 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: TV Vijesti
Ilustracija, Foto: TV Vijesti

Osnovcima u crnogorskim školama do sada je besplatno podijeljeno 981.275 udžbenika.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta saopšteno je da su prvi put sve osnovce dočekali besplatni udžbenici.

"Narednih dana počinje dopuna udžbeničkih kompleta koja će se realizovati zbog naknadnih upisa, prepisa, ispisa i zbog štampanja udžbenika za drugi strani jezik, nakon čega ćemo dostići cifru od preko million i 100.000 distribuiranih udžbenika. Izdvajanje sredstava za besplatne udžbenike i pružanje takvog vida podrške obrazovanju, predstavljalo je ključni prioritet Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta", navodi se u saopštenju.

Dodaju da je organizacija projekta bila zahtjevna.

"Ovim putem želimo da iskažemo posebnu zahvalnost nastavnicima koji su dali svoj puni doprinos kako bi se u predviđenom roku, uz poštovanje svih epidemioloških mjera, uspješno izvršila raspodjela udžbenika".

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta ističu da su početkom školske godine ispunili najveći pioritet - povratak svih đaka u školske klupe.

"Juče se, uz poštovanje epidemioloških mjera: nošenja maski i održavanja distance, u školskim dvorištima i učionicama mogao čuti dječiji osmijeh. Ovom prilikom, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, na čelu sa ministarkom prof. dr Vesnom Bratić čestita početak školske godine svim prosvjetnim radnicima, učenicima, njihovim roditeljima i zaposlenima u školstvu. Posebno zadovoljstvo predstavlja što smo uspješno započeli školsku godinu, ali svjesni smo izazova koji nas čekaju. Najveći od njih, svakako je proces organizacije nastavnog plana i programa i reforma obrazovanja na svim nivoima. MPNKS će nastaviti sa pružanjem podrške svim zahtjevima obrazovnih ustanova, i sa radom na poboljšanju uslova u obrazovnom sistemu, kako bi naša djeca sticala nova, što kvalitetnija znanja i iskustva", navodi se u saopštenju.

Bonus video: