Borovinić Bojović: Zajedničkim radom porodice i ljekara do poboljšanja kvaliteta života pacijenata

"O ovim pacijentima moramo svi zajednički brinuti: od porodice preko medicinskog osoblja do ljekara. Samo udruženim snagama može se poboljšati kvalitet života pacijenata", kazala je Borovinić Bojović

4163 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Mzd.gov.me
Foto: Mzd.gov.me

Palijativa i preventiva su graničnici, ali i najvažnije oblasti u medicini, poručila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović na seminaru "Palijativna njega" u suorganizaciji Građanske alijanse u Ulcinju.

"Kada bi ove dvije oblasti funkcionisale, kompletna zdravstvena zaštita bi funkcionisala mnogo bolje. Uostalom, i palijativna njega i prevencija bi trebalo da budu oblasti kojima se ljekari zasebno bave", navela je Borovinić Bojović.

Dodaje da se zbrinjavanje palijativnih pacijenata ne odnosi samo na saniranje fizičke boli već i svih drugih problema koji su prateći segmenti života.

"O ovim pacijentima moramo svi zajednički brinuti: od porodice preko medicinskog osoblja do ljekara. Samo udruženim snagama može se poboljšati kvalitet života pacijenata", kazala je Borovinić Bojović.

Iz Ministarstva zdravlja su podsjetili da je krajem juna podgorički Dom zdravlja dobio opremu vrijednu 130.000 eura za palijativno liječenje koje do sada u Crnoj Gori nije bilo zastupljeno.

To je dio prve faze projekta koji se odnosi na palijativnu terapiju.

Ranije je u Podgorici, u organizaciji Ministarstva zdravlja, održan seminar na temu savremene spoznaje o palijativnoj medicini, a u sklopu projekta "Poboljšanje kvaliteta i dostupnosti palijativne zdravstvene njege u prekograničnim područjima".

Bonus video: