Đukanović: Ponosni što u Crnoj Gori nikad nije bilo antisemitizma

“Osnivanjem Jevrejske zajednice 2011. nije samo obnovljen i ujedinjen religijski život Jevreja na prostoru Crne Gore, već i dodatno osnažene veze naše dvije države”

10050 pregleda 27 reakcija 27 komentar(a)
Đukanović, Foto: Predsjednik.me
Đukanović, Foto: Predsjednik.me

Jevrejska zajednica je snažan instrument očuvanja jevrejskog kulturnog i nacionalnog identiteta u Crnoj Gori i Jugoistočnoj Evropi, kazao je predsjednik Milo Đukanović čestitajući desetogodišnji jubilej toj zajednici.

Đukanović je rekao da “mi u Crnoj Gori se ponosimo time što smo država u kojoj nikad nije bilo antisemitizma”.

On je podsjetio da Jevrejska zajednica jubilej obilježava uoči novogodišnjeg jevrejskog praznika Roš hašane i svetog praznika pomirenja Jom Kipura.

“Dozvolite da vam poželim uspješnu nastupajuću godinu, tradicionalnom porukom "Neka vam Bog da, da budete upisani za dobru godinu", kao i da Dan pomirenja, pokajanja i praštanja koji slijedi, donese mir vašim porodicama, među vašim narodom i cijelim čovječanstvom”, kazao je Đukanović.

On je kazao da sve okupljene spojila vizija jednog od sudionika osnivanja Jevrejske zajednice Crne Gore Jaše Alfandarija, koji je, podsjetio je Đukanović, preminuo.

“Velikog prijatelja crnogorskog naroda koji je uvijek osjećao biće savremene Crne Gore”, dodao je on.

Đukanović je kazao da je Alfandari kroz Jevrejsku zajednicu, i lično, doprinosio demokratskom razvoju Crne Gore.

“Afirmaciji mira, očuvanju crnogorskog integriteta, našeg građanskog multikulturalnog i multikonfesionalnog sklada, čime se svi ponosimo”, rekao je Đukanović.

On je kazao da je Alfandari zajedno sa saradnicima i članovima, Jevrejsku zajednicu duboko utemeljio kao dio crnogorskog društva, učinio je međunarodno respektabilanom, mjestom okupljanja i saradnje, promišljanja o budućnosti, i afirmacije suživota koji uvažava posebnosti.

Đukanović je rekao da su aktivnosti Jevrejske zajednice u tom periodu učinile tu zajednicu prepoznatljivom adresom.

“Promtnog, oštrog i nedvosmisleno jasnog odgovora antisemitizmu, hegomoniji i asimilaciji, ksenofobiji, govoru mržnje, rasizmu, pojavama neonacizma i pokušajima njegove političke mimikrije, kao i osude bilo kakvog oblika relativizacije ili umanjenja zločina prema bilo kom narodu”, kazao je Đukanović.

On je ocijenio da je tokom prethodnog perioda izgrađena Zajednica kao snažan instrument očuvanja jevrejskog kulturnog i nacionalnog identiteta u Crnoj Gori i jugoistočnoj Evropi.

“Zajednica posvećena politici stabilnosti, evropeizaciji Zapadnog Balkana i našoj zajedničkoj evropskoj budućnosti. To nasljeđe svi zajedno moramo očuvati i dalje unapređivati”, dodao je Đukanović.

On je kazao da treba odati priznanje na učinjenom i Đorđu Raičeviću koji je, kao dugogodišnji najbliži Jašin saradnik, nakon njegove smrti, tokom svog trajanja mandata predsjednika, nastavio da afirmiše vrijednosti koje baštini Jevrejska zajednica u Crnoj Gori.

Đukanović je rekao da se često kaže da su Izrael i Crna Gora posebno povezani partneri zajedničkim vrijednostima, zajedničkim izazovima i zajedničkim interesima za stabilnost, ekonomski prosperitet, sigurnost i mir.

“Osnivanjem Jevrejske zajednice 2011. nije samo obnovljen i ujedinjen religijski život Jevreja na prostoru Crne Gore, već i dodatno osnažene veze naše dvije države”, rekao je on.

Đukanović je rekao da je Crna Gora u proteklom periodu dala punu podršku zajednici u svim segmentima njenog djelovanja.

“Samo par mjeseci nakon osnivanja potpisan je Ugovor između Vlade i Jevrejske zajednice o pitanjima od zajedničkog interesa čime je prepoznat njen pravni subjektivitet, a Jevrejima u Crnoj Gori priznata autonomija u regulisanju vjerskih i nacionalnih odnosa”, rekao je on.

Đukanović je rekao da je snažno podržana višegodišnja realizacija regionalne jevrejske konferencije “Mahar“ koja se tradicionalno održava u Crnoj Gori.

“Opredijelili smo bez naknade prostor za izgradnju budućeg jevrejskog molitvenog hrama u Podgorici čiji je kamen temeljac položen 2017.”, rekao je on.

Đukanović je kazao da je želja da se taj projekat u najskorijem vremenu realizuje kako bi se u njemu našla i vijek i po stara Sefer tora, sačuvana od uništenja i na najvećim stratištima jevrejskog naroda tokom Holokausta.

“Koja je danas neodvojivi dio kulturne baštine od posebnog značaja za Crnu Goru. Nabrajanje svega učinjenog tražilo bi još puno vremena”, dodao je on.

Đukanović je rekao da “možemo biti obostrano zadovoljni” veoma konstruktivnom saradnjom crnogorskih institucija i Jevrejske zajednice, što se, kako je rekao reflektuje i na odlične odnose sa Izraelom, kao i na veze sa značajnim međunarodnim jevrejskim organizacijama.

Prema njegovim riječima Jevrejska zajednica može biti ponosna na ono što je izgradila i na ono što je postigla, zahvaljujući povjerenju u sebe i povjerenju u Crnu Goru.

“Jevrejski život je dio svakodnevice u Crnoj Gori. Jevreji i Jevrejke i danas žive tamo gdje su vjekovima živjeli ili se sklanjali za vrijeme brojnih progona njihovi preci. Živimo zajedno u našoj Crnoj Gori”, kazao je on.

Đukanović je rekao da se građani Crne Gore ponose time “što smo država u kojoj nikad nije bilo antisemitizma”.

“Ponosimo se bogatstvom različitosti koje su znak našeg prepoznavanja. Crnogorski narod nikada nije uzmakao pred neprijateljima, niti je dozvolio, niti će dozvoliti gaženje ljudskog i svog državnog dostojanstva”, reako je Đukanović.

On je kazao da su antifašizam i slobodarstvo su istorijska vertikala moderne crnogorske državnosti, koju s ponosom baštine današnje generacije.

Između ostalog, kako je rekao, to je i neprekinuta spona koja trajno povezuje crnogorski i jevrejski narod.

Đukanović je rekao da “moramo istrajati u tim nastojanjima”, ostajući dostojni onog što su, kako je rekao, naši preci učinili u vrijeme najvećeg civilizacijskog sunovrata u savremenoj istoriji, dostojni luče čovječnosti koju su očuvali.

“Kada je sve činjeno da im se upravo ta čovječnost ubije i potre nihovo postojanje, zato jer želimo dobro svojim narodima i državama, novim naraštajima i cijelom čovječanstvu”, zaključio je on u obraćanju.

Bonus video: