Jokić u Firenci učestvovao na međunarodnoj konferenciji

Osnovna intencija konferencije je, ističu iz Opštine Kotor, stvaranje mreže, povezivanje gradova, kako bi se očuvala politička i ekonomska stabilnosti u Mediteranu koji je kao takav krucijalan, kako za evropsku, tako i globalnu stabilnost
0 komentar(a)
Vladimir Jokić Firenca, Foto: Opština Kotor
Vladimir Jokić Firenca, Foto: Opština Kotor
Ažurirano: 12.11.2017. 14:58h

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić, na poziv gradonačelnika Firence Darija Nardele, učestvovao je na međunarodnoj konferenciji "Unity in Diversity" koja se već treću godinu održava u Firenci, kazali su iz kabineta gradonačelnika Kotora.

"Prvi radni dan je održan u Firenci, dok je drugi radni dan održan u Vatikanu na poziv monsinjora Marčela Sančez Soronda, kancelara Pontifikalne Akademije socijalnih nauka u Vatikanu, uz prisustvo kardinala Betorija", navode iz Jokićevog kabineta.

Osnovna intencija konferencije je, ističu, stvaranje mreže, povezivanje gradova, kako bi se očuvala politička i ekonomska stabilnosti u Mediteranu koji je kao takav krucijalan, kako za evropsku, tako i globalnu stabilnost.

U okviru dvodnevne konferencije, dodaju, brojni gradonačelnici, predstavnici vjerskih zajednica, javne ličnosti, izlagali su na teme očuvanja mira, razvoja dijaloga, socijalne pravde, klimatskih promjena, očuvanja i valorizacije kulturne baštine, ekologije.

Učesnici su potpisali zajedničku deklaraciju kojom su se obavezali na saradnju i razmjenu iskustava u cilju zaštite životne sredine, kulturnog nasljeđa i dijaloga i ljudskih prava. Deklaraciju je, pored Kotora, potpisalo 29 gradova sa četiri kontinenta, među kojima su Atina, Fes, Firenca, Kjoto, Madrid, Mesina, Palermo, Tunis i drugi. Zaključci konferencije i deklaracija će biti predstavljeni i Papi Franju.

Bonus video: