Lundberg o ustoličenju Joanikija: UN zabrinute, svi da daju doprinos smirivanju tenzija i izgradnji povjerenja

"Kao država članica UN, Crna Gora je pokazala snažnu privrženost inkluziji, poštovanju različitih mišljenja i zaštiti ljudskih prava svih"

23024 pregleda 117 reakcija 9 komentar(a)
Lundberg, Foto: UN Montenegro
Lundberg, Foto: UN Montenegro

Ujedinjene nacije (UN) zabrinute su zbog rastućih tenzija i retorike podjela uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) u nedjelju na Cetinju, saopštio je danas Piter Lundberg, rezidentni koordinator UN u Crnoj Gori.

"Pozivamo sve, a posebno one na pozicijama autoreiteta i uticaja, da svojim primjerom daju direktan doprinos smirivanju tenzija i izgradnji povjerenja. Kao država članica UN, Crna Gora je pokazala snažnu privrženost inkluziji, poštovanju različitih mišljenja i zaštiti ljudskih prava svih. Ovo je trenutak da se svi prisjetimo važnosti prihvatanja različitosti i uzajamnog poštovanja u duhu ovih zajedničkih vrijednosti", istakao je Lundberg.

Za 5. septembar najavljeno je ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Predsjednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović je 28. avgusta saopštio da će 5. septembra doći na protest na Cetinju, ako SPC ne odustane od namjere da ustoliči Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Bonus video: