Cijena drva za ogrev visoka, a ponuda slaba

U Podgorici za 1,4 kubika cijepanih bukovih drva treba izdvojiti 65 eura

23243 pregleda 51 reakcija 15 komentar(a)
Prodaja drva za ogrev na Zabjelu, Foto: Luka Zekovic
Prodaja drva za ogrev na Zabjelu, Foto: Luka Zekovic

Drva za ogrev ove godine su skuplja nego lani, a prodavci ih uglavnom nude cijepana, kao što je juče bio slučaj u Podgorici.

Na nekoliko lokacija, koje je ekipa “Vijesti” obišla, u ponudi su bila samo cijepana drva, čija je cijena bila od 45 pa do 65 eura, a sve u zavisnosti od količine i vrste drveta. Potražnja, kako su kazali prodavci, ove godine je veća nego lani, a kako je pojasnio jedan od njih, većina se odlučila da prodaje cijepana, jer se više isplati, odnosno veća je zarada.

”Kao što vidite samo su cijepana drva u ponudi, bude pokoji kamion sa drvima na metrice, može se naći”, kazao je jedan od prodavaca.

Tvrdi da je ponuda drva za ogrev manja ove godine, a da je uzrok tome i to što su su nadležni pooštrili kontrolu na terenu. Za 1,4 kubika cijepanih bukovih drva, treba izdvojiti 65 eura, kubik košta 45 do 50, dok je za takozvana pitoma potrebno izdvojiti od 47 do 55 eura.

Prodavci navode, da i ove godine, kao i lani zbog korone, ima onih koji traže da drva kupe na rate, ali manje nego 2020.

”Prošla godina je bila katastrofalna, mnogi su bili bez para, narod nije radio, sve je bilo zatvoreno. Ove godine nije tako. Doduše, ima i onih, koji traže da kupe unaprijed drva, a da daju novac kada bude plata, penzija. Ali, toga je uvijek bilo”, kazao je jedan od prodavaca.

Ekipa “Vijesti” je zatekla nekoliko građana koji su se interesovali i raspitivali za drva.

”Uvijek sam kupovao na metrice drva. Cijepana ovako ispadaju dosta skuplje, čini mi se. Za deset metara bukovih cijepanih trebao bih da izdvojim 500 eura”, kazao je jedan sugrađanin.

Kako su “Vijesti” pisale podgorička jedinica Uprave za šume ove godine je distribuirala obavještenja na području Kučkih korita da je za sječu drveća u državnim šumama potrebno podnijeti zahtjev i dobiti potvrdan odgovor.

To se odnosi na sječu stabala za ogrijev, ali i tehničkog drveta.

Ovo je prvi put posljednjih godina da se tako nešto desilo. U prethodnim periodima smo upozoravali više puta da su nam šume poharane, da je bespravna sječa poprimila zabrinjavajuće razmjere”, kazao je jedan od mještana “Vijestima”.

Kako se navodi u obavještenju Uprave za šume, “mještani zainteresovani za sječu u državnim šumama su dužni podnijeti zahtjev za odobrenje drvnih sortimenata za sopstvene potrebe”.

Pored toga, neophodno je, kako se navodi, podnijeti i posjedovni list podnosioca zahtjeva.

Zahtjev se podnosi Upravi za šume – područnoj jedinici u Podgorici ili lugaru, a nakon toga će nadležni utvrditi stvarne mogućnosti i preko lugara obavijestiti podnosioce zahtjeva.

Iz glavnog grada ove godine za prodaju drva odredili su lokaciju kod Našeg diskonta, pored sportskog poligona u Gornjoj Gorici, plato u Ulici Franca Rozmana u Maslinama, prostor između Eko petrol pumpe i pasarele na Zlatici (ulaz u grad iz pravca Kolašina).

Iz podgoričke uprave su podsjetili da će prodaju koja se bude odvijala na lokacijama koje nijesu navedene sankcionisati pripadnici Komunalne inspekcije i Komunalne policije.

Prema zvaničnim podacima, u Podgorici od 57.346 domaćinstava, njih 29.463, odnosno više od polovine, grije se na drva.

Od toga broja, preko 35.000 domaćinstava je sa područja glavnog grada, a ostali su sa područja Zete i Malesije.

”Domaćinstva potroše 142.685 metara kubnih drva”, piše u dokumentaciji.

Bonus video: