"Ognjište": Građani da prepoznaju, stigmatizuju i prezru vinovnike, podstrekače i propovijednike zla, mržnje i haosa

"Ekstremizam nikada nije bio opredeljenje naše dijaspore i sa prezirom odbacujemo i osuđujemo radikalizaciju društva koju aktivno diktira predsjednik države"

12763 pregleda 53 reakcija 7 komentar(a)
Cetinje (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Cetinje (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Pozivamo sve građane Crne Gore da jasno i glasno, bez uvijanja i zadrške prepoznaju, stigmatizuju i prezru vinovnike, podstrekače i propovijednike zla, mržnje i haosa, koji najuzvijšenije vrijednosti i dragocjenosti podređuju svojim bolesnim ambicijama i rušilačkom nagonu, koji ne jenjava i ne miruje od Dubrovnika 1991, Štrpaca 1993, do današnjih dana i najrecentnijih događaja, saopštilo je danas Društvo crnogorskih građana u dijaspori i rasijanju "Ognjište" (U ime inicijalnih odbora iz Francuske, Kine, Mađarske, Njemačke, Rusije, SAD, Slovačke, Slovenije i Velike Britanije).

Oni su saopštili da se obraćaju povodom situacije vezane za ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i aktuelna dešavanja.

Ustoličenje Joanikija najavljeno je za 5. septembar u Cetinjskom manastiru.

"U ime brojne, široke i po svim aspektima raznorodne crnogorske dijaspore koja dijeli naše stavove i uvjerenja, rasijane diljem zemaljske kugle, na svim meridijanima i paralelama, iz svjetskih metropola i najneobičnijih kutaka na planeti, izražavamo želju da se kao rodoljubi i humanisti, odani svom narodu i svojoj zemlji, oglasimo povodom situacije vezane za ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog i aktuelna dešavanja koja prati elektrifikacija atmosfere u zemlji, vještački generisana proizvodnja tenzija i sveopšta kontaminacija javne scene koja je zatrovana najmračnijom mržnjom i najgnusnijim šovinizmom. Kao prvo, želimo da istaknemo da sa distance sa posebnom strepnjom, zebnjom, napetošću i neizvjesnošću pratimo situaciju u državi i aktuelna dešavanja destruktivnog tipa, prouzrokovana sablasno jezivim izjavama i histerijom medija potčinjenih bivšem režimu, koje imaju za cilj podrivanje društva i države kao preduslov za stvaranje totalnog haosa i meteža, odsustva reda, pravnog i ekonomskog poretka, što može odgovarati samo kriminalcima i krugovima van okvira zakona", istakli su iz "Ognjišta".

Oni naglašavaju da je Mir vrhovna suština i smisao, bez premca, neprikosnovena, neporeciva i apsolutna veličina, te da kao takva stoji na pijedestalu svih vrijednosti, nema alternativu i bez nje ništa nije moguće.

"Naša dijaspora osuđuje anti-evropske i anti-civilizacijske regresivne stavove prevaziđenih političara i potrošenih opskurnih ideja koje su 30 godina vještački dijelile naše društvo i izazivale identitetske sukobe. U vremenu velikih promjena uvijek je važno sačuvati jedinstvo i slogu naroda, i dati mu novu snagu da nastavi naprijed. Pozivamo sve građane Crne Gore da jasno i glasno, bez uvijanja i zadrške prepoznaju, stigmatizuju i prezru vinovnike, podstrekače i propovijednike zla, mržnje i haosa, koji najuzvijšenije vrijednosti i dragocjenosti podređuju svojim bolesnim ambicijama i rušilačkom nagonu, koji ne jenjava i ne miruje od Dubrovnika 1991, Štrpaca 1993, do današnjih dana i najrecentnijih događaja. Dresovi su presvučeni, uloge promijenjene, karte promiješane, a rukopis, motivi i razlozi isti i nepromijenjeni", piše u saopštenju "Ognjišta".

Iz tog društva su poručili i da "epigoni destrukcije, bez trunke stida i zazora, stvaraju nekakvu atmosferu juriša i sudnjeg dana".

"Pozivamo ih da se postide i promjene pa da zajedno stanemo u vrstu i jurišamo u budućnost zajednice srećnih i civilizovanih naroda i država. Zahtjevamo od svih savjesnih, odgovornih i tolerantnih građana Crne Gore koji njeguju kulturu zajedništva i inkluzivnosti, istinskog patriotizma prema Crnoj Gori, a koji čine dominantnu i "preubjedljivu" većinu da se da se svrstaju u veliki spontani anti-ekstremistički pokret koji će sve glasove mržnje skloniti na margine i svojom veličinom, značajem i brojnošću, a ne cenzurom, rezolutno ekskomunicirati te glasove iz javne scene Crne Gore", piše u saopštenju.

Iz "Ognjišta" poručuju da radikalni desničarski elementi oličeni u bivšem režimu i njihovim političkim partnerima nemaju njihov mandat da sprovode politiku razdora.

"Na nas se ne mogu pozivati kada kreiraju narativ mržnje i podjela, izazivanja haosa i destabilizacije, zarad političkog preživljavanja. Ekstremizam nikada nije bio opredeljenje naše dijaspore i sa prezirom odbacujemo i osuđujemo radikalizaciju društva koju aktivno diktira predsjednik države. Radikalizacija nikada nije rezultirala napretkom i boljitkom, već naprotiv, vodi u nestablinost i dekadenciju. Dajemo otvoreno podršku svim iskrenim inicijativama koje pozivaju na mir, blagostanje, dijalog i razumijevanje", kazali su iz "Ognjišta".

Iz tog društva navode da su veliki zagovornici slobode medija i da sa žaljenjem konstatuju da su se pojedini mediji bliski prethodnom režimu ogriješili o novinarski kodeks tako što kontinuirano promovišu kolumne koje pozivaju na nasilje i polarizaciju društva.

"Kao organizacija posvećena ljudskim pravima, slobodama, jednakosti, pravičnosti i vrijednostima evropskih i svih drugih naroda, izražavamo zabrinutost zbog pokušaja destabilizacije društva iza kojeg stoje radikalni desničarski elementi. Međunarodna zajednica je izopštila i otpisala ključnog subjekta bivšeg režima kao potencijalnog partnera i doživaljava ga kao faktor nestabilnosti i nepredvidivosti što značajno šteti ugledu Crne Gore", navode iz "Ognjišta".

Poručili su da Gro građana, uključujući i njih van Crne Gore, želi stabilnost i perspektivu za svoju djecu, stimulativnu i bezbjednu sredinu koja omogućava nesmetan ekonomski progres i kulturni, intelektualni i društveni razvoj.

"Pozivamo sve da se okupimo oko vrijednosti ustavnog i državotvornog patriotizma kako onog građenog vijekovima unazad tako i onog izraženog 2006.godine. Višeslojni identitet Crne Gore je njena posebna dragocjenost pa sve elemente treba podsticati a ne suzbijati uz izgradnju krovnog, državotvornog identita koji obuhvata sve elemente i ne potire nijedan od njih. Sve naše nade i želje su trenutno ustremljene na očuvanje mira i spokoja u državi i društvu, uz očekivanje da će ove dramatične okolnosti, pod uslovom održanja reda, bezbjednosti, zdravlja i života svih naših građana, djelovati otrežnjujuće pa da ćemo konsolidovati snage i uputiti se stazama budućnosti i napretka", zaključuje se u saopštenju Društva crnogorskih građana u dijaspori i rasijanju "Ognjište".

Bonus video: