Muzika utihnula, ogradu hvata rđa

Izgravirana Ograda mosta u Bijelom Polju služi i za otpatke, fali rasvjeta, fontana u Limu godinama ne radi

13560 pregleda 6 komentar(a)
Izgravirana ograda kao kanta za smeće, Foto: Jadranka Ćetković
Izgravirana ograda kao kanta za smeće, Foto: Jadranka Ćetković

Na mostu na Limu, jednom od simbola Bijelog Polja, koji je jedinstven u Crnoj Gori po umjetničkim detaljima već mjesecima ne radi dio rasvjete, dok je dio izgravirane ograde sa umjetničkim detaljima zahvatila rđa.

Nesavjesnim građanima šupljine u umjetničkim detaljima nerijetko služe kao korpa za otpatke, a već duže vrijeme ne čuje se muzika, po kojoj je ovaj most bio poseban.

Na meti vandala često se nađe i mobilijar Spomen parka “12 ruža”, simbol stradanja bugarskih đaka u talasima Lima 2004. godine.

Godinama ne radi ni fontana ispod plaže Sinjavac, koja se nalazi na središnjem dijelu Lima, neposredno iznad mosta.

Iz Sekretarijata za stambeno-komunalne poslove i saobraćaj je saopšteno da su više puta do sada vršili popravke i sanaciju štete koju su neodgovorni pojedinci pravili na mostu, ali da u ovoj godini nije moguće raditi popravku štete, jer su već utrošena sredstva za tu namjenu.

Fontana u Limu ne radi godinama
Fontana u Limu ne radi godinamafoto: Jadranka Ćetković

”Nikoljački most je jedan od simbola našeg grada, a sa posljednjom rekonstrukcijom je jedinstven u Crnoj Gori sa umjetničkim detaljima i muzikom. Međutim, očigledno je da postoji dio građana kojima smeta ne samo most, već i Spomen park ‘12 ruža’, parkovski mobilijar, igrališta za djecu i druge javne površine, pa čine sve da unište i oštete imovinu svih građana”, navode u odgovoru iz Opštine.

Opština će u narednoj godini sanirati štetu, ali i tražiti način da zaštiti imovinu koja je u kontinuitetu na meti vandal, a biće sanirana i fontana u Limu, koju su najvjerovatnije oštetile poplave.

Nikoljački most je rekonstruisan 2012. godine, čije su radove finansirali Direkcija javnih radova i Opština Bijelo Polje. Ukupna vrijednost radova na rekonstrukciji mosta Grad-Nikoljac iznosila je oko 900.000 eura. Most je sada širok 11,3 metra, ima dvije kolovozne trake ukupne širine 6,5 metara i dva trotoara od po dva metra, ojačanu statiku i novu dekorativnu rasvjetu. Njegov sastavni dio je nova kružna raskrsnica kod zgrade MUP-a.

Bonus video: