Problem sa lutalicama u Kolašinu još na početku

Ukupna populacija pasa u Kolašinu procijenjena je na oko 1.800 jedinki i odavno predstavlja veliki problem. Nikako da počne realizacija Programa za sprovođenje kontrole populacije

9005 pregleda 3 komentar(a)
Detalj iz privatnog prihvatilišta, Foto: Privatna arhiva
Detalj iz privatnog prihvatilišta, Foto: Privatna arhiva

Iako je skoro godina od usvajanja Programa za sprovođenje kontrole populacije pasa u Kolašinu, rješavanje problema iz te oblasti, kažu u Opštini, u početnoj je fazi. Taj dokument odnosi se na period do 2025. godine, a ukoliko se potpuno realizuje, trebalo bi da populacija napuštenih životinja bude smanjena za 50 odsto.

Prema riječima sekretara za zaštitu životne sredine Mila Glavičanina, u budžet za narednu godinu trebalo bi da se opredijeli i novac za izgradnju azila.

U Kolašinu sada postoji samo privatno prihvaltilište za napuštene životinje, koje funkcioniše s mnogo problema. Vlasnica tog azila Danijela Vuksanović više puta je upozoravala da životinjama nedostaje hrane. Pomoć koju je dobila sa državnog i lokalnog nivoa, kaže ona, nije dovoljna.

”Neophodno je da Opština izgradi azil, a plan je da se u njega smjeste i životinje iz privatnog privremenog prihvatilišta, kao i one koje su na ulici. To će biti jedan od načina rješavanja problema. Cilj nam je da na kolašinskim ulicama ne bude pasa lutalica, ali i da podignemo svijest o odgovornom vlasništvu”, objašnjava Glavičanin za “Vijesti”.

On kaže da je Opština za ovu godinu opredijelila sredstva za identifikaciju, vakcinaciju i sterilizaciju vlasničkih i nevlasničkih pasa. Ta akcija, koja je sastavni dio programa, trajaće do 15. septembra.

”Vlasnici koji imaju nevakcinisanog, nesterilisanog i nečipovanog psa imaće priliku da u saradnji grada sa ovlašćenom veterinarskom ambulantom dobiju besplatan tretman za svog kućnog ljubimca. To podrazumijeva vakcinu protiv bjesnila, antiparazitni tretman, pasoš za psa i čip i uslugu besplatne sterilizacije psa”, objašnjava sekretar za zaštitu životne sredine.

On podsjeća da je “ukoliko se ne planira registrovati uzgoj pasa, sterilizacija ljubimca dio je odgovornog vlasništva”. Sterilizacija napuštenih pasa provodiće se po principu “uhvati - steriliši - vakciniši - pusti”.

U opštini Kolašin do sada je čipovano oko 600 vlasničkih pasa, a ukupna populacija se procjenjuje na oko 1.800.

”Prema slobodnim procjenama, na teritoriji opštine Kolašin postoji oko 50 napuštenih pasa na seoskom području i oko 100 u gradu i prigradskim naseljima, dok ih je u privatnom skloništu oko 170. Veliki broj napuštenih životinja na ulicama našeg grada, okolnih naseljenih mjesta i polja, rezultat je napuštanja životinja usljed loših navika i teške ekonomske situacije građana”, piše u programu za sprovođenje kontrole populacije pasa.

U tom dokumentu piše i da velike teškoće Opštini stvaraju odštetni zahtjevi građana, koji su, usljed napada pasa lutalica, pretrpjeli fizički i duševni bol. Za četiri godine iz opštinske kase, na ime te vrste odštete, isplaćeno je oko 10.000 eura Kolašincima koji su tvrdili da su ih napali psi na ulici.

Bonus video: