"Hepi" pali, a AEM se češlja

Iako je AEM prošle godine ograničio emitovanje programa srbijanskih televizija TV Hepi i Pink M zbog promovisanja mržnje, netrpeljivosti i diskriminacije, to nije učinio sada uprkos tome što one šalju zapaljive poruke uoči događaja koji nose bezbjednosni rizik

39898 pregleda 40 reakcija 42 komentar(a)
Urednik Ćirilice Milomir Marić, Foto: Screenshot/Youtube
Urednik Ćirilice Milomir Marić, Foto: Screenshot/Youtube

Iako je Agencija za elektronske medije (AEM) u februaru prošle godine ograničila emitovanje programa srbijanskih televizija TV Hepi i Pink M zbog promovisanja mržnje, netrpeljivosti i diskriminacije, to nije učinila sada uprkos tome što one šalju zapaljive poruke uoči 5. septembra, za kad su na Cetinju najavljeni događaji koji nose bezbjednosni rizik.

Za taj dan u prijestonici najavljeni su ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i protest protiv obavljanja tog vjerskog obreda u Cetinjskom manastiru.

Profesorica medijskog prava i ekspertkinja za slobodu izražavanja Aneta Spaić kaže da u slučaju TV Hepi nema dileme i da je u pitanju govor mržnje, zbog koga su nadležni trebalo upozorenjem, a zatim i suspenzijom programa da zaštite medijski i društveni prostor Crne Gore.

Iz AEM-a su, nakon što je Socijaldemokratska partija (SDP) u utorak tražila od njih da onemoguće emitovanje TV Hepi zbog emisije “Ćirilica” s temom “Da li će pasti krv u Crnoj Gori?” - objavili šturo saopštenje, u kom nijesu naveli da li će preduzeti nešto u konkretnom slučaju. U saopštenju su, između ostalog, kazali da “uređuju prava, obaveze i odgovornosti emitera i operatora u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima, na način koji ne predstavlja vršenje cenzure ili neprimjereno ograničenje slobode izražavanja”.

Spaić: Nema dileme - TV Hepi godinama plasira govor mržnje
Spaić: Nema dileme - TV Hepi godinama plasira govor mržnjefoto: Savo Prelević

Do sada se Savjet AEM-a nije bavio ovom temom.

Profesorica Spaić kaže da je za razmatranje pitanja granice između slobode izražavanja i govora mržnje, osim nacionalnog zakonodavstva, veoma važna i Preporuka Evropske komisije (EK) protiv rasizma i netolerancije (ECRI) iz 2015. godine, koja, prema njenim riječima, upućuje i na dodatne okolnosti koje je potrebno analizirati pri utvrđivanju (ne)postojanja govora mržnje.

”Te dodatne okolnosti podrazumijevaju utvrđivanje: 1) konteksta u kom se saopštava govor mržnje - postojanje ozbiljnih tenzija u društvu; 2) kapaciteta/pozicije lica koja upotrebljavaju govor mržnje (npr. u slučaju političkih i vjerskih dužnosnika); 3) prirode i snage upotrijebljenog jezika, njegove provokativnosti i direktnosti; 4) konteksta specifičnih okolnosti - izolovani slučaj ili kontinuitet postupanja; 5) korišćenja medija - kojima se zahtijeva neposredni ili odgođeni odgovor (s određenjem da su elektronski mediji od naročitog uticaja na javnost); 6) prirode publike i mogućih posljedica u vidu čina nasilja, zastrašivanja, neprijateljstva ili diskriminacije”, objašnjava ona za “Vijesti”.

Dodaje da u slučaju sadržaja TV Hepi nema dileme - riječ je o govoru mržnje. “Vođeni ECRI dodatnim okolnostima, možemo ustvrditi da je svaki od šest kriterijuma za utvrđivanje postojanja govora mržnje ispunjen, te da TV Hepi u višegodišnjem kontinuitetu različitim programskim sadržajima plasira govor mržnje i tako kontaminira javni prostor. Na nacionalnim institucijama je da i ovog puta, kao i prošle godine, svim zakonskim instrumentima zaštite javni medijski i sveukupni društveni prostor”, poručuje ona.

Opasne poruke prethodnih dana slali su, osim TV Hepi - koja ima nacionalnu frekvenciju u Srbiji - i beogradski tabloidi bliski režimu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji su u ponedjeljak, unisono, s naslovnica najavljivali krvava dešavanja na Cetinju.

Predsjednik Savjeta AEM-a Branko Bošković, odgovarajući na pitanje da li mu je, kao čelniku tog tijela, sporan sadržaj TV Hepi i da li je u koliziji s medijskim zakonima - kazao je da nije u mogućnosti da iznosi lični stav o tome.

“Savjet je kolektivni organ i ja, kao predsjednik, moram da zastupam isključivo stavove koje on zauzme. Kako do ovog trenutka Savjet nije raspravljao o ovom pitanju, ne mogu vam dati odgovor. Savjet odlučuje isključivo na osnovu postojećeg i zakonodavstva relevantnog za ovu oblast, i tako će biti i ubuduće. Podsjećam da je u 2020. godini Savjet već donio odluku o ograničenju pojedinih programskih sadržaja emitovanih na TV Hepi i Pink M, i ukoliko se utvrdi kršenje zakona u ovom i svim drugim slučajevima - postojeća zakonska regulativa propisuje mogućnosti daljeg djelovanja”, istakao je.

Upitan zašto AEM nije upozorio Regulatorno tijelo za elektronske medije u Srbiji i tamošnjeg emitera na sadržaj TV Hepi, Bošković ponavlja da Savjet AEM-a nije odlučivao o ovom pitanju.

”Donošenje rješenja je u nadležnosti Savjeta. Ako on utvrdi da je postojalo kršenje zakona, onda se ova procedura može pokrenuti. U već pomenutnoj situaciji iz februara 2020, možete vidjeti koja je procedura za to... Naglašavam da Savjet ovakve odluke donosi nakon analiza koje su temeljne i koje zahtijevaju procjenu. Makar za vrijeme koliko sam u Savjetu AEM-a - što je od marta 2021. - odluke su se uvijek donosile konsenzusom, pa očekujem da ćemo istu praksu nastaviti”, naveo je on.

Iz AEM-a su prethodno saopštili da imaju mogućnost da ograniče slobodu prijema i reemitovanja programa, u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima, Direktivom o AVM uslugama i Konvencijom o prekograničnoj televiziji u slučaju kad emiter u prethodnih 12 mjeseci emitovanjem programa, koji dolazi iz zemlje članice EU, najmanje dva puta otvoreno, ozbiljno ili teško prekrši odredbe Zakona o elektronskim medijima kojima je zabranjeno podsticanje, omogućavanje podsticanja ili širenja mržnje ili diskriminacije...

“U tom slučaju potrebno je da AEM o kršenju standarda i zakona obavijesti EK, državu ugovornicu koja vrši emitovanje - a to je u ovom slučaju Srbija - odnosno Regulatorno tijelo za elektronske medije u Srbiji i emitera, i zatraži da se obezbijedi obustava daljeg kršenja. Ako se kršenje nastavi 15 dana nakon dostavljanja obavještenja, Savjet AEM-a može naložiti da se privremeno obustavi reemitovanje sporne programske usluge”, pojasnili su.

Direktor Media centra Goran Đurović ocijenio je da AEM ćuti i toleriše ponašanja TV Hepi i Pink, iako one, prema njegovim riječima, u kontinuitetu krše Zakon o elektronskim medijima.

“Uslovi za zabranu emitovanja pojedinih programskih sadržaja TV Hepi i Pink odavno postoje, samo što AEM ne sprovodi zakonom propisanu proceduru”, kazao je on “Vijestima”.

Đurović navodi da je Media centar tražio da AEM obaveže kablovske operatere da onemoguće emitovanje pojedinih sadržaja ove dvije medijske kuće.

Đurović smatra da uslovi za zabranu TV Hepi i Pink odavno postoje
Đurović smatra da uslovi za zabranu TV Hepi i Pink odavno postojefoto: PR Centar

”AEM je samo privremeno to uradio prošle godine kad su te televizije napadale predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) i tadašnju vlast, a kasnije je dozvolio da se nesmetano preko TV stanica iz Srbije širi govor mržnje i podstiče diskriminacija po osnovu etničke pripadnosti i vjere, i negira pravo Crnogoraca na naciju, crkvu, jezik...”, rekao je on.

Đurović kaže da Zakon o elektronskim medijima precizno propisuje da se “AVM uslugom ne smije podsticati mržnja ili diskriminacija po osnovu rase, etničke pripadnosti, boje kože, pola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog porijekla, imovnog stanja, članstva u sindikatu, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili porodičnog statusa, starosne dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta ili polne orijentacije”.

“Da AEM radi svoj posao, mogao je kontinuirano, na mjesečnom nivou, da dostavlja dopise emiterima iz Srbije, nadležnoj agencji iz Srbije i EK jer su pomenuti mediji brutalni u širenju mržnje i podsticanju diskriminacije”, poručuje sagovornik.

Bivši član Savjeta AEM-a Darko Ivanović kazao je “Vijestima” da se to regulatorno tijelo, u ovom slučaju, skriva iza zakonskih propisa.

“Anemični AEM ima Pravilnik o programskim standardima u elektronskim medijima, koji nikad nije u potpunosti primijenjen zato što je namjerno ostavljen nedorečenim kako bi se plasirali ovakvi sadržaji. Dakle, AEM ima mehanizme koje može da primijeni. Međutim, očigledno da nekome odgovara da se pale vatre na obje strane...”, podvlači on.

Ministarstvo: AEM što prije da donese odluku

Iz Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija pozvali su AEM da što prije utvrdi sve činjenice i donese odluku u slučaju TV Hepi.

”Ovo posebno imajući u vidu da se radi o mediju čija je distribucija određenog sadržaja već jednom bila ograničena od strane Savjeta AEM-a, i to u trajanju od tri mjeseca”, kazali su “Vijestima”.

Iz tog ministarstva pozivaju sve medije da se pridržavaju zakona i kodeksa novinara, kako se ne bi dodatno stvarale tenzije u društvu.

”Upravo zbog toga ćemo, u skladu s našim nadležnostima, dodatno insistirati na projektima medijske pismenosti, ali i profesionalnog izvještavanja u skladu s pravilima novinarske profesije”, poručili su iz resora ministarke Tamare Srzentić.

Đurović: DPS-u potrebno medijsko nasilje; Ivanović: Nova vlast nije uradila ništa

Đurović tvrdi da je AEM i dalje “zarobljena institucija koju kontoliše DPS”.

”Moguće da je jedan od razloga zašto ova institucija toleriše emitovanje brutalnih sadržaja emitera iz Srbije, taj što je DPS-u potrebno medijsko nasilje iz te države kako bi domaćoj i međunarodnoj javnosti opravdao svoju agresivnu desničarsku politiku i lakše hegemonizovao biračko tijelo”, rekao je on.

Ivanović, s druge strane, kaže da ga je iz Savjeta AEM-a “istjerao DPS”, i da ga je tada branila sadašnja vlast, koja se, prema njegovim riječima, sad ponaša “apsolutno isto kao DPS”.

”Oni od dolaska na vlast nijesu uradili ništa na medijskom planu, već postupaju isto kao i njihovi prethodnici, preduzimajući korake koji su nedostatni. Za njihovog zemana napadaju se novinari na obje strane i verbalno se proliva krv po televizijama, u čemu prednjače Vučićevi privjesci kao što su (Milomir) Marić i (Dragan) Vučićević”, podvlači on.

Bonus video: