GI "21. maj": Rekli smo Abazoviću i Sekuloviću da nepoznate osobe prate Filipovića i prijete mu

Iz GI "21. maj su naveli da je Filipoviću prijećeno i ranije, ali da "problem postaje mnogo ozbiljniji tokom njegovog boravka u Hrvatskoj, tokom učešća na Zagrebačkom sigurnosnom forumu".

9548 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
GI "21. maj"
GI "21. maj"

Građanska inicijativa "21. maj" saopštila je danas da je obavijestila potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića i ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića da nepoznate osobe prate i prijete njihovom izvršnom koordinatoru Ljubomiru Filipoviću.

Iz te inicijative su naveli da je Filipoviću prijećeno i ranije, ali da "problem postaje mnogo ozbiljniji tokom njegovog boravka u Hrvatskoj, tokom učešća na Zagrebačkom sigurnosnom forumu".

"Nepoznata osoba ili više njih i na tom mjestu su ga pratile, fotografisale i objavile, u različitim vremenskim intervalima, informacije o njegovom kretanju i aktivnostima. Dodatno zabrinjavajuće je i što mu prijete, zbog čega je slučaj prijavljen i hrvatskim vlastima", navodi se u saopštenju GI "21. maj".

Oni su poručili da je "Vlada Crne Gore pozvana da preduzme potrebne mjere i radnje kako bi se utvrdile sve potrebne činjenice i otklonile sumnje o postojanju bilo kojeg rizika po život, tijelo i dalji društveni angažman Filipovića".

"Kod Vlade smo se interesovali da utvrdi i provjeri kod nadležnih organa da li im je poznata informacija o eventualnom odobrenju uvođenja nadzora nad sredstvima komunikacije koje koristi Filipović, u cilju prikupljanja podataka i informacija o njemu, da li je eventualno donijeto rješenje o sprovođenju istrage, da li su određene mjere tajnog nadzora i da li nacionalna bezbjednost eventualno prikuplja podatke i informacije o njemu. Otvoreno ukazujemo vlastima Crne Gore da trebaju unaprijediti svoju odgovornost i postupanje. Nadležni hrvatski organi su istog dana postupili po podnijetoj prijavi i već su izuzeli snimke sa određenih javnih kamera. U Crnoj Gori reakcije nadležnih u brojnim slučajevima nema ni nakon više mjeseci ili se po automatizmu, bez razumijevanja konteksta i prava, posebno međunarodnih standarda, odbacuju. Vlasti u Crnoj Gori imaju obavezu da spriječe kontinuirano ponavljanje kršenja ljudskih prava i da zaustave politički progon neistomišljenika", kazali su iz GI "21. maj".

Bonus video: