Mještani više sati blokirali put Tomaševo - Galica

"Nećemo trpjeti ucjene mještana, koji preko nas pokušavaju da dobiju asvaltni put preko Galice, za koji je nadležna Opština Bijelo Polju", kazala je direktorica ŠIK “Lim” Gorica Dubak

16602 pregleda 13 komentar(a)
Sa blokade puta, Foto: Jadranka Ćetković
Sa blokade puta, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 09.09.2021. 16:51h

Nećemo odustati od zahtjeva da koncesionar ŠIK "Lim" asfaltira put Tomaševo - Galica, koji je proteklih godina potpuno uništio prevozom drvene građe

To su poručili mještani Mjesne zajednice "Galica", koji su danas na više časova blokirali lokalni put Tomaševo - Barice.

Iz ŠIK "Lim" najavljuju krivične prijave, ukoliko im se ne dozvoli rad.

Velibor Gajo Madžgalj iz mjesta Sokolac je kazao da je su mještani mjesecima upozoravali da neće dozvoliti odvoženje građe ako se put ne popravi.

"Ovdje nam je nikakav život, nema zaposlenih, uglavnom su ostali stari i oni koji nisu imali gdje ili su bolesni, bavimo se uglavnom poljoprivredom, i sada, treba da nam ovako uništavaju život, jer živimo gore nego prije 50 godina. Mnogo gore, jer su tada na ovom području ljudi imali konje, a danas ni konja ni puta, ni ispravnih auta", kazao je Madžgalj.

Predsjednik MZ Vukoman Krgović je kazao da je put u katastrofalnom stanju i da ljudima koji žive u ovom dijelu Vraneša nema opstanka, jer su odsječeni od svijeta, a sve zbog pretovara drvne građe.

On je podsjetio da je ranije iz Opštine najavljeno da će biti formirana komisija koja će sve obići i dati rešenje ove situacije.

"Predsjednik Petar Smolović nam je kazao da će, ukoliko stanje bude onako kako smo mi predstavili, zatražiti od Ministarstva poljoprivrede da raskine ugovor sa koncesionarom", kazao je Krgović.

Krgović je predao zahtjev u ŠIK "Lim'' da se od danas obustavi prolazak kamiona tim putnim pravcem.

Mještani te mjesne zajednice do sada su se više puta obraćali nadležnim lokalnim i državnim organima, kako bi se što prije riješio njihov prolem.

Miodrag Moračanin iz sela Pisana jela objasnio je da će mještani istrajati, da su stigli jesenji radovi, ali da su sve napustili kako bi se pridružili protest. On je pojasnio da je taj putni pravac rađen prije 26 godina bio jedini asfaltirani put na tom području, a da je danas jedan od najgovih, zbog odnosa konesionara koji zarađuje na muci mještana.

Direktorica ŠIK “Lim” Gorica Dubak je kazala da je su, nakon što su obaviješteni o blokadi obavijestili policiju i Tužilaštvo.

"Onemogućili su rad naših šumskih traktora za vuču trupaca. Nakon više pregovora po ovlašćenju tužioca policiji je naloženo da omogući nesmetan rad našim radnicima, ali mi i dalje ne znamo da li će natovareni kamioni stići do odredišta, jer su nam mještani kazali da i da se desi da ako danas puste kamione, sjutra nemamo šta da tražimo gore”, kazala je Dubak.

Ona je naglasila da koncesionar redovno održava puteve i da je opštinska komisija nedavno konstatovala da je “put u dosta dobrom stanju”.

"Nećemo trpjeti ucjene mještana, koji preko nas pokušavaju da dobiju asvaltni put preko Galice, za koji je nadležna Opština Bijelo Polju. U krajnjem slučaju podnijećemo krivične prijave protiv svakog pojedinca koji nam stane na put i sudskim putem nadoknaditi pretpljenu štetu”, dodala je Dubak, dodajući da oni nisu jedini drvoprerađivači čiji kamioni prolaze tim putnim pravcem, jer gore postoje pilane koje takođe tim putem izvoze robu.

Bonus video: