prijave do 15. oktobra

Objavljen poziv za poslodavce za Program stručnog osposobljavanja

Poziv se odnosi na poslodavce iz privatnog i javnog sektora, koji obavljaju djelatnost na teritoriji Crne Gore

9948 pregleda 0 komentar(a)
Foto: MPNKS
Foto: MPNKS

Javni poziv za poslodavce koji će učestvovati u Programu stručnog osposobljavanja visokoškolaca objavljen je danas, a prijave se mogu podnositi od 15. septembra do 15. oktobra, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Iz tog resora su kazali da se poziv odnosi na poslodavce iz privatnog i javnog sektora, koji obavljaju djelatnost na teritoriji Crne Gore.

„Poslodavci iz privatnog sektora prijave za učešće u Programu stručnog osposobljavanja podnose područnoj jedinici Zavoda za zapošljavanje, prema sjedištu poslodavca, i preko portala elektronske uprave (eUprave)“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da poslodavci iz javnog sektora prijave za učešće u Programu podnose Upravi za kadrove i preko portala eUprave.

Uputstvo za podnošenje Prijave za sve poslodavce preko portala eUprave se nalazi na portalu www.euprava.me.

Kako su kazali iz Ministarstva, korisnici za obavljanje stručnog osposobljavanja dobiće priliku za prijavu nakon isteka rokova za prijavu poslodavaca.

Oni su podsjetili da pravo na stručno osposobljavanje imaju osobe sa stečenim visokim obrazovanjem koje nemaju radno iskustvo u određenom nivou obrazovanja i na evidenciji su Zavoda za zapošljavanje.

„Stručno osposobljavanje korisnika traje devet mjeseci i priznaje se kao radno iskustvo u trajanju od 12 mjeseci i kao uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog ispita sa stečenim visokim obrazovanjem“, kaže se u saopštenju.

Poslodavci su, kako se navodi, dužni da korisnicima pruže osposobljavanje u skladu sa Programom stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem.

Cilj Programa je, podsjećaju iz Ministarstva, da olakša prelazak mladih iz svijeta obrazovanja u svijet rada kroz pružanje mogućnosti za dodatno sticanje znanja, vještina i kompetencija.

„Program treba da doprinese i smanjenju nezaposlenosti mladih, kao i da pruži smjernice ustanovama visokog obrazovanja u koncipiranju upisne politike“, kazali su iz Ministarstva.

Prema njihovim riječima, program se pokazao kao veoma uspješan, s obzirom na to da je oko 50 odsto korisnika nastavilo radni angažman, što nesumnjivo doprinosi smanjenju nezaposlenosti mladih ljudi.

Iz Ministarstva su kazali da se javni pozivi Zavoda za zapošljavanje i Uprave za kadrove mogu preuzeti na zvaničnom sajtu tog resora.