Pacijente za iste usluge šalju u dvije turske klinike

Ministarka zdravlja navodno se protivila potpisivanju novog ugovora sa Liv hospital. Šćekić tvrdi da je saradnju dogovorio i zbog nižih cijena

37392 pregleda 105 reakcija 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Građani Crne Gore ubuduće će moći da se liječe i u turskoj klinici Liv hospital jer je Fond za zdravstveno osiguranje (FZO), zbog navodno nižih cijena u odnosu na konkurenciju, zaključio dva ugovora sa tom turskom zdravstvenom ustanovom.

Istovremeno, kako je objašnjeno iz FZO, na snazi je i ugovor sa svjetski poznatom turskom klinikom “Acibadem”. Sa tom klinikom je ugovor potpisalo prethodno rukovodstvo.

Iz FZO su “Vijestima” odgovorili da ih Zakon ne obavezuje da sprovedu javni poziv prije zaključenja ugovora i da su 11. maja, 13 dana prije ugovorene saradnje, dobili saglasnost Ministarstva zdravlja.

Izvori “Vijesti” tvrde da je ministarka Jelena Borovinić Bojović bila protiv potpisivanja ugovora, zbog kojeg je, navodno, u sve lošijim odnosima sa vršiocem dužnosti direktora FZO Dragoslavom Šćekićem. Ona nije odgovarala na pitanja “Vijesti” u vezi sa ugovorom i navodnim protivljenjem da se dogovori saradnja sa Liv hospital.

Ministarka Borovinić Bojović
Ministarka Borovinić Bojovićfoto: SAVO PRELEVIC

U FZO, ipak, tvrde da su i ta ustanova i Ministarstvo zdravlja razmatrajući ponudu turske klinike bili usaglašenog stava da je opravdano da se zaključi ugovor, prije svega zbog ponuđenih nižih cijena u odnosu na cijene klinike Acibadem, sa kojom već imaju potpisan ugovor.

”A, sa druge strane, zbog veće dostupnosti usluga. Takođe, ovim ugovorom je definisano uspostavljanje saradnje na polju naprednih medicinskih tretmana i edukacije naših ljekara i njihovog profesionalnog razvoja”, odgovorili su.

Iz FZO su kazali da Liv bolnica pruža usluge iz oblasti dijagnostike, PET sekener, kao i liječenja Sajber i Gama nožem, liječenja hemato-onkoloških bolesti, operacije djece koja boluju od dječje cerebralne paralize, djelimične transplantacije jetre...

”Dijagnostika i liječenja na koje se osiguranici upućuju u ovu ustanovu, ne rade se u Crnoj Gori, što je i preduslov za upućivanje osiguranika u zdravstvene ustanove ne samo Turske već i drugih država (Srbije, Hrvatske i drugih evropskih država). Saglasno odredbama Pravilnika o načinu i postupku upućivanja osiguranih lica na liječenje van Crne Gore, nadležni konzilijumi Kliničkog centra predlažu upućivanje osiguranih lica na liječenje, predlažu način i vrstu liječenja, zdravstvenu ustanovu, predlažu prevozno sredstvo za vrijeme putovanja i daju predlog za pratioca osiguranom licu”, pojasnili su.

Šćekić
Šćekićfoto: Savo Prelević

Iz FZO su odgovorili da su ugovori sa inostranim klinikama u Turskoj, Njemačkoj, Italiji prethodnih godina zaključeni na predlog određenih klinika Kliničkog centra ili na osnovu ponude samih zdravstvenih ustanova... Konkretno, u ovom slučaju je Liv klinika dostavila ponude Ministarstvu zdravlja i FZO, ponudivši iste usluge kao konkurencija, ali po navodno nižim cijenama.

Na pitanje da li je prije potpisivanja sprovedena analiza medicinske i finansijske opravdanosti zaključenja ovog ugovora i šta je pokazala, iz FZO su odgovorili da je opravdanost sadržana u ponuđenim povoljnijim cijenama i da se upućivanjem u novu ustanovu može doći do određenih zaključaka u pogledu kvaliteta usluga, blagovremenosti pružanja liječenja i slično u dvijema turskim klinikama.

Pacijenti se posljednjih godina sve češće upućuju na dijagnostiku i liječenje u Turskoj. Tako je, prema posljednjim podacima, u tu državu 2019. godine iz Crne Gore upućeno 311 osiguranika, što je državu koštalo oko 1,4 miliona eura. Turska je prepoznata kao država sa izuzetnim rezultatima u liječenju onkoloških pacijenata, a od zdravstvenog turizma godišnje prihoduje desetine milijardi eura.

Zaključen i ugovor sa turskim stručnjakom

Istovremeno sa ugovorom o pružanju usluga FZO je sa Liv hospital zaključio i Ugovor o angažovanju doktora - operatera iz oblasti spinalne hirurgije.

Iz FZO je “Vijestima” saopšteno da će taj turski stručnjak pružati u Kliničkom centru odgovarajuću operativnu intervenciju, ali i edukaciju naših ljekara kako bi kroz nekoliko godina mogli samostalno da obavljaju te procedure.

Bivši direktor Kliničkog centra Jevto Eraković tokom 2019. godine najavio je da će se u toj ustanovi raditi najkomplikovanije operacije kičmenog stuba jer će turski ortoped dr Čagataj Ozturk iz klinike Liv hospital da bude angažovan kao konsultant.

Bonus video: