Monstat pripremio nacrt Zakona o popisu stanovništva

"Zakonom se uređuju pravila za pripremu, organizaciju i sprovođenje Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, u cilju dobijanja sveobuhvatnih podataka o stanovništvu, domaćinstvima i stanovima"

35321 pregleda 206 reakcija 61 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Uprava za statistiku (Monstat) pripremila je Nacrt zakona o popisu, a javna rasprava i predlaganje zakona u nadležnosti je Ministarstva finansija i socijalnog staranja, kao predlagača zakona, saopšteno je iz Monstata.

"Pravni osnov za sprovođenje Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova jeste Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova koji se usvaja neposredno prije početka realizacije popisa. Zakonom se uređuju pravila za pripremu, organizaciju i sprovođenje Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, u cilju dobijanja sveobuhvatnih podataka o stanovništvu, domaćinstvima i stanovima", navodi se u saopštenju Uprave za statistiku.

Dodaju da je popis stanovništva, domaćinstava i stanova statističko istraživanje koje se sprovodi u desetogodišnjoj periodici.

"Sa ciljem da se dobiju podaci o ukupnom broju stanovnika, kao i osnovnim demografskim, obrazovnim, ekonomskim i drugim karakteristikama osnovnih jedinica popisa (lica, domaćinstava i stanova) do najnižeg teritorijalnog nivoa (naselje). Popis obezbjeđuje sveobuhvatne, kvalitetne i međunarodno uporedive podatke, koji su izuzetno značajni za kreiranje makroekonomske, socijalne, politike obrazovanja i drugih", navodi se u saopštenju.

Bonus video: