Institut Alternativa: Objavljivanje informacija o učesnicima okupljanja na Cetinju podstiče njihovu stigmatizaciju

"Objavljivanje identiteta i ostalih učesnika protesta, uz najave da će se sa njim nastaviti uprkos navodnim prijetnjama, doprinosi stvaranju atmosfere zastrašivanja i odvraćanja građana i građanki od uživanja ustavnih prava, kao i povišenim tenzijama"

11193 pregleda 24 reakcija 25 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Ciljano objavljivanje informacija o učesnicima okupljanja na Cetinju i njihovih fotografija na društvenim mrežama podstiče njihovu stigmatizaciju i ugrožava temeljna prava građana i građanki da iskažu protest, saopšteno je iz Instituta Alternativa.

U saopštenju, koje potpisuje Nikoleta Pavićević, objašnjava da dijeljenjem fotografija, identiteta i informacija o radnim mjestima učesnika protesta na Cetinju od strane Facebook stranice Info 050, uz propratne uvredljive komentare na ličnoj osnovi, podstiče se stigmatizacija ovih lica i širenje mržnje, u uzavreloj društvenoj atmosferi.

"Institut alternativa je prijavio navedene sadržaje kompaniji Facebook, čiji standardi podrazumijevaju zaštitu privatnosti i uklanjanje neprimjerenog sadržaja. Podsjećamo da je Ustavom Crne Gore, zakonom i potvrđenim međunarodnim ugovorima garantovana sloboda javnog okupljanja, kao i sloboda misli, savjesti i vjeroispovjesti", naveli su iz Instituta.

Osim što je neovlašćeno objavljivanje i prikazivanje tuđeg portreta i snimka, bez pristanka lica koje je prikazano a čime se osjetno zadire u lični život lica, kažnjivo prema Krivičnom zakoniku Crne Gore, dodaje se u saopštenju, ovakva praksa podstiče javni progon pojedinaca zbog izraženog mišljenja i političkog uvjerenja.

"Objavljivanje identiteta i ostalih učesnika protesta, uz najave da će se sa njim nastaviti uprkos navodnim prijetnjama, doprinosi stvaranju atmosfere zastrašivanja i odvraćanja građana i građanki od uživanja ustavnih prava, kao i povišenim tenzijama. Posebno zabrinjava činjenica da se na jednoj od objavljenih fotografija našlo i maloljetno lice, čiji integritet uživa posebnu zaštitu", saopšteno je iz Instituta Alternativa.

Oni su kazali da se pridružuju apelima građana i građanki koji su se našli na meti, ali i drugih društvenih aktera, da se utvrdi odgovornost za objavljivanje ovih sadržaja. Apelovali su i na administratore stranice da prestanu sa "faktičkim progonom svojih sugrađana i sugrađanki"

Bonus video: