Za zamjenu stubova za struju neophodan zahtjev

Mještani nekoliko sela u cetinjskoj opštini upozoravaju da su ugroženi i prolaznici na putu Cetinje - Grahovo

3272 pregleda 2 komentar(a)
Stub pored puta, Foto: Privatna arhiva
Stub pored puta, Foto: Privatna arhiva

Mještani sela Ržani tvrde da već duže bezuspješno pokušavaju da nadležnima ukažu da su stubovi za struju na području tog cetinjskog sela, ali i Graba i Bate, u lošem stanju i da je potrebno zamijeniti ih.

“Jedan od stubova ugrožava sve prolaznike na glavnom putu Cetinje-Grahovo. To nije jedini stub koji je loš, ali je ovaj na putu kuda svi prolaze. Riječ je o visokom naponu, a zaposleni iz distribucije neće da ga zamijene, iako se stalno voze tuda”, upozorava jedan od mještana.

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) “Vijestima” je saopšteno da se mještani nijesu obratili zahtjevom za zamjenu stubova, a da to mogu uraditi elektronskim putem popunjavajući obrazac na linku http://cedis.me/prigovori/, koji je objavljen na sajtu te kompanije, ili neposredno u kancelariji za odnose sa krajnjim korisnicima.

“U okviru obilaska terena prethodnog mjeseca, nakon požara koji su ljetos ugrožavali mrežu na području Katunske nahije, naše ekipe su evidentirale na kojem dijelu mreže i objektima treba raditi kako bi se sanirala oštećenja. Tako je utvrđeno da na niskonaponskoj mreži ‘Grab’ postoje četiri stuba koja je trebalo zamjeniti na cjelokupnoj mreži ‘Gradina’, ‘Krug’ i ‘Čelina’. Istoga dana kolege su izvršile zamjenu izolatora na dva stuba koje su podigli, a do danas zamijenjeni su i ostali oštećeni stubovi. Sva al-užad su uredno zategnuta. Na toj mreži je u posljednje dvije godine zamijenjeno preko 25 stubova”.

Kako su naveli, na tom području trenutno rade na niskonaponskoj mreži “Ubli Čevski”, “Lipa Cucka” kroz projekat održavanja.

“Kroz investiciona ulaganja završeni su radovi na jednom kraku mreže ‘Lipa Cucka’, dok su niskonaponske mreže ‘Čevo’ i ‘Bajramovica’ u potpunosti rekonstruisane. Na niskonaponskoj mreži ‘Ržani do’ - krak za Dide, obilaskom naše ekipe su utvrdile da je otcjepni stub na dalekovodu ‘Bata’ za stubnu trafo-stanicu ‘Grab’ neophodno zamijeniti, a osim njega planiramo zamjenu užeta kroz selo u dužini od 150 metara. Takođe, zamjena betonskog stuba za otcjep za stubnu trafo-stanicu ‘Ržani Do planirana je u naredne dvije sedmice”, dodali su iz CEDIS-a.

U toku je, kako su saopštili, obilazak niskonaponske mreže “Prosjeni do” gdje su njihove ekipe utvrdile da je potrebno zamijeniti 10 do 12 stubova, pa će ta aktvnost biti realizovana u periodu koji je pred nama.

“Još jednom pozivamo korisnike koji su vam se obratili da podnesu prigovor kako bi naše ekipe izašle na teren i utvrdile činjenično stanje i otklonile eventualna oštećenja na mreži i objektima”.

Bonus video: