Banović: Uspješna reforma će crnogorskoj administraciji omogućiti da funkcioniše na principima dobre javne uprave

Banović je istakla da je Ministarstvo primijenilo potpuno novi organizacioni koncept, koji se odnosi na primjenu funkcionalnog principa organizacije za oblast sistema javne uprave i da se reforma javne uprave tretira kroz dva strateška dokumenta

3834 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija
Foto: Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija

Uspješno sprovedena reforma crnogorskoj administraciji će omogućiti da funkcioniše na principima dobre javne uprave, kazala je državna sekretarka Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, Marina Banović.

Iz tog Vladinog resora saopšteno je da je Banović učestvovala u virtuelnom Političkom dijalog na visokom nivou, u organizaciji Regionalne škole za javnu upravu (ReSPA), koji je okupio ministre zadužene za javnu upravu regiona i najviše predstavnike Evropske komisije za Zapadni Balkan.

"Uspješno sprovedena reforma će omogućiti crnogorskoj administraciji da funkcioniše na principima dobre javne uprave, sa posebnim akcentom na modelovanje i implementaciju inovatnih metodologija u procesima rada koje se primjenjuju u privatnom sektoru", navela je Banović.

Ona je rekla da će na taj način procesi biti efikasniji, standardi rada u upravi podignuti na viši nivo, što će uticati i na promjenu kulture u pristupima rada u javnoj upravi.

Banović je istakla da je Ministarstvo primijenilo potpuno novi organizacioni koncept, koji se odnosi na primjenu funkcionalnog principa organizacije za oblast sistema javne uprave i da se reforma javne uprave tretira kroz dva strateška dokumenta.

Prema njenim riječima, dva strateška dokumenta su strategija reforme javne uprave i digitalne transformacije, čija se izrada razvijala kao paralelan, ali komplementaran proces za isti vremenski period od naredne do 2026. godine.

Banović je kazala da je cilj oba dokumenta razvoj usklađenih aktivnosti, koje će uspješno sprovesti digitalnu transformaciju.

“Nova Strategija reforme javne uprave 2022-2026. se kreira u posebnom društvenom, političkom i kulturološkom kontekstu koji zahtjeva korjenite i slojevite poteze kako bi rezultati reforme bili vidljivi”, rekla je Banović.

Ona je dodala da se sam proces izrade strategije odvija kroz potpuno inkluzvan proces od početka kroz brojne sastanke i fokus grupe.

"Horizontalne teme koje su dio strategije 2022 – 2026. posebno tretiraju pitanja rodne ravnopravnosti, upravljanje kvalitetom – CAF, mapiranje procesa rada, primjena kulture poslovanja, inkluzivnost i digitalna javna uprava“, navela je Banović.

Ona je kazala da samo transparentna i otvorena javna administracija, sa profesionalnim i kompetentnim službenicima može da odgovori zahtjevima korisnika.

Direktorica ReSPA-e Ratka Sekulović predstavila je novitete u radu te institucije, među kojima je osnivanje Regionalnog centra za upravljanje kvalitetom u javnoj upravi zaduženog za podršku modernizacije usluga javne uprave i njihovo oblikovanje prema potrebama građana i privrede.

Novitet je, kako je navela, i osnivanje Regionalne mreže koordinatora javnih politika, koja utiče na bolju koordinaciju javnih politika unutar država regiona.

"Pilotiranje Regionalnog istraživanja zadovoljstva zaposlenih u javnoj upravi, koje je Sekulović najavila kao zajednički projekat sa SIGMA-om, sadržaće jasne smjernice za dalje unapređenje položaja državnih službenika u regionu jer su upravo oni ključni faktor daljeg napretka reformskih procesa", kaže se u saopštenju.

Sekulović je poručila da ReSPA ostaje dosljedna podršci u oblasti razvoja javnih politika, depolitizacije i profesionalizacije javne uprave kao i poboljšanju kvaliteta javnih usluga.

“Sa jasnom podrškom Evropske komisije i zajedničkim naporima sa vladama zemalja Zapadnog Balkana nastavićemo da podržavamo izgradnju transparentnih, odgovornih i profesionalnih institucija javne uprave regiona”, rekla je Sekulović.

Iz Ministarstva su kazali da su visoki predstavnici Evropske komisije za Zapadni Balkan Alan Džons Florian Hauser potvrdili spremnost Evropske komisije da i ubuduće podstiče inovativnost i razvoj javne uprave regiona između ostalog i kroz rad ReSPA-e.

Bonus video: