čestitao jom kipur

Đukanović: Čini nas ponosnim ono što je Jevrejska zajednica izgradila zahvaljujući povjerenju u sebe i Crnu Goru

On je istakao da "ne smijemo ni na trenutak gubiti iz vida suštinsku ulogu Crne Gore", koja ujedinjuje sve njene građane i obezbjeđuje svakom njegovo mjesto, njegovo dostojanstvo i pravo na negovu posebnost

10149 pregleda 11 komentar(a)
Đukanović, Foto: Predsjednik.me
Đukanović, Foto: Predsjednik.me

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović čestitao je sveti jevrejski praznik – Jom Kipur predsjednici Jevrejske zajednice Nini Ofner Bokan i svim pripadnicima Jevrejske zajednice u Crnoj Gori.

Đukanović je u čestitki naveo da je Jom Kipur praznik pomirenja, pokajanja i praštanja, i da je prilika da „budemo iskreni prema sebi i jedni prema drugima“.

"Da sagledamo svoje nedostatke, ali i da potvrdimo našu riješenost i sposobnost da se mijenjamo i izgrađujemo doprinoseći napretku u životima drugih i naše zajednice", dodao je Đukanović.

Prema njegovim riječima dan pomirenja je i dan ohrabrenja posvećenosti da kao pojedinci i kao zajednica, "premostimo aktuelne izazove našeg vremena, vjerni idealima i vrijednostima slobodarstva i humanosti koje u Crnoj Gori vjekovima baštinimo".

On je istakao da "ne smijemo ni na trenutak gubiti iz vida suštinsku ulogu Crne Gore", koja ujedinjuje sve njene građane i obezbjeđuje svakom njegovo mjesto, njegovo dostojanstvo i pravo na negovu posebnost.

„Zato nas i danas čini ponosnim ono što je Jevrejska zajednica u Grnoj Gori izgradila i postigla, zahvaljujući povjerenju u sebe i povjerenju u našu državu. Jevrejski život je dio crnogorske svakodnevice“, rekao je Đukanović.

On je kazao da Jevreji i Jevrejke i danas „žive tu, gdje su vjekovima živjeli i nalazili sigurno utočište od brojnih progona njihovi preci“.

„Živimo zajedno u našoj Crnoj Gori. Neka nas i na ovaj poseban dan ujedini naša zajednička vjera u bolju budućnost i inspiriše da nastavimo činiti svoj svijet boljim“, rekao je Đukanović.

On je u čestitki poželio da Jevreji praznične dane provedu u dobrom zdravlju, blagostanju, duhovnom i sveopštem miru, razumijevanju i toleranciji među prijateljima i komšijama, okruženi najbližima.

Preporučujemo za Vas