Strukovni sindikat taksista: Divlji i taksi udruženja najveći problem

U Crnoj Gori ima ukupno oko 4.000 taksi prevoznika, od čega je u vlasništvu privrednih društava oko 2.600 vozila, a oko 1.500 samostalnih preduzetnika

8550 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Jadranka Ćetković
Foto: Jadranka Ćetković

Ukoliko se ne riješe nagomilani problemi taksi prevoznika, organizovaćemo generalne proteste, najvjerovatnije u Podgorici, najavio je predsjednik Strukovnog sindikata taksista Crne Gore (SSCG) Borislav Pavlović.

On je to kazao juče u Bijelom Polju, nakon sastanka s predstavnicima auto-taksi preduzetnika iz Bijelog Polja, Berana i Pljevalja.

”Na sastanku je raspravljano o aktuelnoj situaciji u drumskom saobraćaju i haosu koji vlada u toj djelatnosti, posebno u taksi prevozu, koji je, kako navode, izazvan višegodišnjim neradom nadležnih institucija zaduženih za ovu djelatnost. Razmatran je i plan aktivnosti SSTCG u borbi s nadležnim organima i sivom ekonomijom, za očuvanje svojih radnih mjesta”, kazao je Pavlović.

”U narednim danima ćemo obići i druge opštine zbog dugogodišnjih problema i nerada nadležnih organa da nam obezbijedi uslove u borbi protiv sive ekonomije. Naša borba traje od 2004. godine”, kazao je Pavlović, dodajući da dogovori nisu uspjeli s bivšom Vladom, ali da je slično i sa sadašnjom.

On je istakao da ih donosioci odluka ne primaju, a da je siva ekonomija veća iz dana u dan.

”Ljudi ostaju bez posla i najlakše je zaposliti se kao taksi prevoznik jer nadležne institucije, poreska, komunalna policija, inspekcija za turizam i saobraćaj, Ministarstvo kapitalnih investicija, ne rade svoj posao i onda je najlakše na bilo koji auto staviti firmu. Takođe, svaki dan nam se ‘naturaju’ novi nameti”, kazao je Pavlović.

Najnovniji namet je priča o fiskalizaciji, koja je zvanično trebalo da počne 1. juna, ali na insistiranje nekih nelegalnih društvava taksi prevoza ona još nije zaživjela.

”Naši članovi su se u velikom broju fiskalizovali, međutim, nema efekta. Ovi drugi i dalje nesmetano rade, niko ih ne uklanja. Sada moramo da se aktiviramo da pokušamo da se spasimo od bankrota. Veliki broj nas je napustio ovu djelatnost, i sve veći broj napušta, jer su neregularni uslovi. Država nam ništa nije pomogla, osim striktno onima koji su platili sve poreze, to je otprilike 20 odsto na 1.500 preduzetnika. Znači, 20 odsto je primilo subvencije, a nas niko ne pita zbog čega smo došli u situaciju da dugujemo za porez po 200, 300 ili 1.000 eura”, objašnjava Pavlović.

Na sastanku je istaknut i problem što na sjeveru nema taksi stajališta, a da su i ona koja su data ukinuta.

”Nas fiskalizacija košta 700 eura. Donijeli su pravilnik koji je važio do 1. juna, kada je resorno ministarstvo, na nagovor privrednih društava promijenilo pravilnik, iako je do tada trebalo svi da budu fiskalizovani. Obećali su nam sto eura ko se fiskalizuje do 1. marta, ni to nije ispoštovano. Pa su nam obećali i 50 eura ko se fiskalizuje do 30. maja, opet ništa nismo dobili, a onda su tog 1. juna, kada smo mi već kupili fiskalne kase, promijenili zakon i doveli nas u situaciju da sada ove kase moramo ili da mijenjamo ili da ih prodamo”, kaže Pavlović.

Na sastanku je zaključeno da će se pod hitno obratiti ministru Ministarstva finansija Milojku Spajiću, da pitaju šta je sa subvencijom od 150 eura, za one koji su se fiskalizovali.

”Tražimo precizan odgovor šta ćemo s ovim kasama koje smo kupili i do kada misle da tolerišu sivu ekonomiju. Veliku štetu taksi prevoznicima nanose, kako tvrde, taksi udruženja, koja su, naglašava Pavlović, rak rana ove djelatnosti i s kojima nemaju nikakvu saradnju.

”Privredna društva su boljka ove djelatnosti, to su vlasnici udruženja koji zapošljavaju ljude bez škole, iz raznih kriminalnih organizacija, penzionere, 90 odsto njih radi neprijavljeno. Imaju dispečarske centre na koje ne plaćaju nikakve dažbine, a pružaju usluge i trećim licima, odnosno ljudima koji nisu čak ni taksisti”, tvrdi Pavlović.

U Crnoj Gori ima ukupno oko 4.000 taksi prevoznika, od čega je u vlasništvu privrednih društava oko 2.600 vozila, a oko 1.500 samostalnih preduzetnika.

Bonus video: