Eraković: Katastrofalni podaci nove Vlade, broj zaraženih i preminulih dva puta veći uprkos dostupnim vakcinama

"DPS mogao odmah naći prave mjere i odgovor za krizu, jer u Komisiji za zdravstvo te partije imaju ljude sa referencama i znanjem", poručio je potpredsjednik te partije

13799 pregleda 56 reakcija 59 komentar(a)
Foto: Ana Komatina
Foto: Ana Komatina

Broj preminulih od koronavirusa tokom devet mjeseci od kako je nova parlamentarna većina na vlasti dva i po puta je veći u odnosu na period od 17. marta do 3. decembra prošle godine.

To je danas na konferencije za medije saopštio potpredsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) doktor Jevto Eraković.

On je rekao da je to naročito poražavajući podatak koji treba da zabrine cijelu javnost i ocijenio da jedino što mogu da urade u Vladi je da podnesu ostavke.

Eraković je, upoređujući broj zaraženih, kazao da je od 17. marta do 3. decembra registrovano 37.374 inficiranih, a od 4. decembra do juče 85.755. Naglasio je da se katastrofalni podaci odnose na period kada je dostupna vakcina i da je epidemiološka situacija, paradoksalno, mnogo lošija.

"Udio pozitivnih nalaza svakodnevno raste. Oko 15 odsto testiranih je pozitivno, a epidemiološka situacija je van kontrole kada je procenat iznad pet odsto. Drugi smo u svijetu po broju zaraženih na milion stanovnika, peti po broju preminulih na milion stanovnika, dok je apsolutni broj zaraženih veći nego u Kini i Australiji. Crna Gora je prva u regionu po broju akltivnih slučajeva i po broju hospitalizovanih, a ima i najveću četrnaestodnevnu incidencu novih slučajeva...", kazao je Eraković.

On je, odgovarajući na pitanja "Vijesti", kazao da bi DPS mogao odmah naći prave mjere i odgovor za krizu, jer u Komisiji za zdravstvo te partije imaju ljude sa referencama i znanjem. Rekao je i da će nastavljati da predlažu rješenja i da su spremni da daju doprinos u borbi protiv pandemije.

Odgovorio je i da bi predložio obaveznu vakcinaciju određenih kategorija stanovništva, kao što su zdravstveni i prosvjetni radnici, novinari...

Eraković smatra da su prosvjetni radnici ostavljeni na milost i nemilost i da je naročito važno da imamo dobru zdravstvenu praksu u školama.

Poslanica DPS Aleksandra Vuković kazala je da je broj zaraženih skandalozan, epidemiološka situacija alarmantna i da za 10 dana imamo oko 1.000 pozitivnih u obrazovnom sistemu.

Rekla je da je ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić fizički odsustna, da je nema na radnom mjestu i da taj resor nije hajao za inicijativu da se nabave prečišćivači vadzuha.

Bonus video: