Međunarodni dan čišćenja obala u Crnoj Gori

Centralne lokacije na kojima će se čistiti su podgorička plaža Galeb i plaža Buljarica u Budvi. Buljaricu će čistiti predstavnici Delegacije EU u Crnoj Gori i diplomatskog kora sa volonterima

2201 pregleda 0 komentar(a)
Foto: cleanupmontenegro.me
Foto: cleanupmontenegro.me

Pod pokroviteljstvom Delegacije EU u Crnoj Gori, EU info centra, Ministarstva ekologije i mnogobrojnih partnera, Zero Waste Montenegro peti put zaredom organizuje volontersku akciju čišćenja crnogorskih obala 18. septembra, na Evropski i Svjetski dan čišćenja obala nekoliko stotina volontera čistiće obale mora, rijeka i jezera na 19 lokacija širom Crne Gore.

Početak akcije čišćenja zakazan je za 9.30 časova, uz poštovanje svih epidemioloških mjera.

Svako ko je zainteresovan pozvan je da se registruje putem cleanupmontenegro.me i izabere jednu od 19 lokacija.

Centralne lokacije na kojima će se čistiti su podgorička plaža Galeb i plaža Buljarica u Budvi. Buljaricu će čistiti predstavnici Delegacije EU u Crnoj Gori i diplomatskog kora sa volonterima.

Sakupljeni otpad će biti kategorizovan i dokumentovan kao dio globalne inicijative #BrandAudit.

Dobijeni podaci će biti korišćeni za sačinjavanje preporuka proizvođačima i opštinama u pogledu smanjenja otpada, njegovog sakupljanja, ponovne upotrebe i boljeg recikliranja.

O rezultatima akcije u Crnoj Gori mediji će biti obaviješteni do početka oktobra.

"Ove godine Evropski i Međunarodni dan čišćenja obala biće veći nego ikada i po broju lokacija i po broju partnera i učesnika. 19 je lokacija kojima će koordinisati različite grupacije građana, od pojedinaca, preko nevladinih organizacija, opština i lokalnih preduzeća. Uz čišćenje otpada svake godine se vrši i njegova revizija i svake godine rezultati su jako slični. Više od polovine otpada čine flaše za jednokratnu upotrebu. Najveći zagađivači su svjetske, ali i lokalne kompanije koje proizvode napitke u ambalaži za jednokratnu upotrebu", saopšteno je iz EU Info centra.

Čistiće se 19 lokacija u 15 opština: Podgorica, Danilovgrad, Nikšić, Žabljak, Mojkovac, Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Gusinje, Herceg Novi, Tivat, Kotor, Budva, Bar i Ulcinj, tako da se volonteri iz bilo kog dijela zemlje mogu pridružiti akciji, a da ne putuju mnogo.

Bonus video: