učestvovala na sastanku ministara malih zemalja

Borovinić Bojović: Zajedničkim djelovanjem malih zemalja do kompetentnog, osnaženog i motivisanog zdravstvenog radnika

"Naš strateški prioritet mora biti zaštita zdravstvenih radnika, koji su vrlo često bili uznemiravani, suočeni sa sindromom izgaranja koji je posebno izražen sada tokom mjeseci pandemije, kao i ulaganje u jačanje znanja, vještina i kompetencija našeg zdravstvenog osoblja", rekla je ona

8212 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Ministarstvo zdravlja
Foto: Ministarstvo zdravlja

Neophodno je da radimo na tome da imamo kompetentnog, osnaženog i motivisanog zdravstvenog radnika, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Ona je učestvovala na sastanku ministara malih zemalja, koji je održan danas na marginama Regionalnog komiteta Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

"Male zemlje dijele zajedničke izazove u zdravstvu, a to su starenje radne snage, sve veća potražnja za zdravstvenim radnicima, kao i njihovo zadržavanje u javnom sektoru i u ruralnim područjima, zatim intenzivnija mobilnost, potreba za poboljšanjem vještina i stručnim usavršavanjem, niske zarade i vrlo slabe digitalne kompetencije", saopštila je ona.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, tokom sastanka su predstavljeni Mapa puta za zemlje članice Inicijative malih zemalja (Andora, Kipar, Estonija, Island, Letonija, Luksemburg, Malta, Monako, Crna Gora, San Marino i Slovenija) i prioriteti za dalje jačanje zdravstvenih sistema, kroz ujedinjeno djelovanje.

Glavni prioritet je, istakli su, da zdravlje bude prioritet na političkoj agendi zemalja u vrijeme koronavirusa i u periodu oporavka od njega, da se potrebe malih zemalja zastupaju na regionalnim i međunarodnom nivou.

"Naš strateški prioritet mora biti zaštita zdravstvenih radnika, koji su vrlo često bili uznemiravani, suočeni sa sindromom izgaranja koji je posebno izražen sada tokom mjeseci pandemije, kao i ulaganje u jačanje znanja, vještina i kompetencija našeg zdravstvenog osoblja", rekla je Borovinić Bojović.

Ona je zahvalila Regionalnom direktoru SZO za Evropu, Hansu Klugeu na podršci, koja je najavljena Medicinskom fakultetu u Podgorici, za reviziju i razvoj novog nastavnog plana i programa, kako bi zdravstveni radnici dobili funkcionalna znanja i kompetencije, kako bi ih pripremili za vrijeme neizvjesnosti i izazova s kojima će se suočiti u budućem periodu.

Ona je takođe istakla značaj digitalnih tehnologija, koje, kako je kazala, imaju potencijal nadopunjavanja i kompenzacije nedostatka ljudskih resursa u zdravstvu.

"Uz podršku SZO postavili smo digitalni pozivni centar u primarnoj zdravstvenoj zaštiti što je bio primjer uvođenja novih načina efikasne podjele zadataka između doktora i medicinskih sestara. Takođe, u saradnji sa SZO, Crna Gora je pokrenula proces preispitivanja prioriteta, koji će biti obuhvaćeni novom zdravstvenom politikom, za bolje zdravlje i dobrobit svakog građanina u našoj zemlji. Više ulaganja u primarnu zdravstvenu zaštitu, korišćenje kvalitetnih podataka za prilagođavanje ciljanih intervencija i praćenje napretka, te podrška otpornim zdravstvenim radnicima, biće okosnica nove zdravstvene politike Crne Gore", poručila Borovinić Bojović.

U saopštenju Ministarstva se navodi da je u ime Vlade Crne Gore potvrdila spremnost da bude domaćin sledećeg sastanka malih zemalja u Crnoj Gori.

Preporučujemo za Vas