Nagrada oslobođenja Nikšića za Amfilohija i proslavljene sportiste

Novčani dio nagrade, po blagoslovu mitropolita Joanikija, ustupili bolnici u Brezoviku

16542 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Nagradu oslobođenja Nikšića „18.septembar“ dobili su posthumno, mitropolit crnogorsko-primorski Amhilohije, za nemjerljiv doprinos razvoju našeg društva i obnovi duhovnog života u Crnoj Gori, kao i legende jugoslovenskog sporta Žarko Varajić, Miodrag Skale Gvozdenovic i Rajko Žižić, za vrhunske sportske rezultate. Tako je većinom glasova odlučio jedanaestočlani žiri kojim je predsjedavala doktorica Marija Mijušković.

“Žiri je uvjeren da su dobitnici Nagrada oslobođenja Nikšića za 2021 godinu - mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, duhovnik i žrtvenik, čija riječ prosvjetljuje misli, umove i osećanja i oplemenjuje ljudske duše, kao i vrhunski sportisti Skale, Rajko i Žarko, svojim grandioznim dijelom zadužili Nikšić i zaslužili ovo priznanje“, kazala je na svečanoj sjednici Skupštine opštine (SO) Nikšić, predsjednica žirija.

Nagrade su primili članovi porodica proslavljenih sportista, kao i Slobodan Jokić, arhijerejski namjesnik Nikšića.

Jokić je kazao da je dolaskom mitropolita Amfilohija duhovni i društveni život u Crnoj Gori, ali i mnogo šire, velikom brzinom dobio istinski strožer svog postojanja.

“Bez dvoumljenja i preuveličavanja, možemo reći da je njegovo djelo značajno i upečatljivo obilježilo i iz temelja promijenilo duhovni život u poslednjih 30 godina na prostorima Crne Gore, širom naše pomjesne crkve, ali i širom vaseljene, što ga pribraja plejadi istaknutih društvenih pregalaca koji su svojim stvaralaštvom i pregalaštvom obogatili ukupnu društvenu zajednicu”, kazao je Jokić

Istakao je da novčani dio nagrade, po blagoslovu sadašnjeg mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, ustupaju Specijalnoj bolnici za plućne bolesti „Dr Jovan Bulajić“ u Brezoviku, trenutnom kovid centru za nikšićki kraj.

Jelena Varajić, kćerka proslavljenog košarkaša, podsjetila je da je njen otac prve košarkaške korake napravio u rodnom Nikšiću i da je sa ponosom govorio da je Nikšićanin.

„Volio je svoj rodni grad, tu je odrastao, tu su živjeli njegovi otac i majka, i uvijek se rado vraćao u svoju rodnu kuću. U izuzetnoj karijeri osvojio je sve, što kao aktivni sportista, što kao sportski radnik. Dizao je pehare na svim velikim sportskim smotrama. Priznanje su mu odali svijet, Evropa, Jugoslavija, Srbija i evo sad, dvije godine od kad fizički nije sa nama, i njegov rodni Nikšić“, kazala je Jelena.

Dodala je da bi voljela da je njen otac za života primio nagradu i istakla da bi sigurno bio ponosan na svoje Nikšićane.

U ime porodice Miodraga Skala Gvozdenovića nagradu je primio Đorđije Kustudić, a u ime porodice Rajka Žižića, Miloš Radulović.

„Lijepo bi bilo da su ovi proslavljeni sportisti imali priliku da lično prime ove nagrade, da se neko iz ranijih garnitura sjetio svojih velikana. Mislim da je jedan grad poput Nikšića veliki i biće veliki onoliko koliko bude znao da pamti i da cijeni svoje velikane, ne samo iz sporta nego i iz ostalih oblasti. Hvala vam što ih pamtite”, kazao je Kustudić i dodao da će teško neko od mlađih sportista dostići visine kakve su dostigli Varajić, Gvozdenović i Žižić.

Nagrade je uručio predsjednik Skupštine opštine Nikšić, Nemanja Vuković.

Bonus video: