Mještani Đurđevića Tare: Za Vladu i Opštinu smo zadnja rupa na svirali

Putevi se ne asfaltiraju i zimi ne održavaju, struja često nestaje, tvrde mještani
218 pregleda 1 komentar(a)
most Đurđevića Tara, Foto: Arhiva Vijesti
most Đurđevića Tara, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 10.11.2017. 17:42h

Mještani pljevaljskog sela Đurđevića Tara tvrde da Opština i Vlada zapostavljaju to mjesto koje je prepoznato i na turističkoj karti Evrope.

Dio sela nalazi se u Nacionalnom parku "Durmitor", a mještani ističu da Opština i Vlada već duže ne vode računa o selu, odnosno o mještanima koji su se zadržali na svojim ognjištima.

U dopisu dostavljenom “Vijestima”, mještani navode da je snabdijevanje električnom energijom katastrofalno - i zimi i ljeti.

"Selo i po više sati ostaje bez struje usred turističke sezone kada na području Đurđevića Tare boravi veliki broj turista iz raznih zemalja svijeta. Mnogi mještani se bave turizmom , ostvaruju prihode od turizma i žive od njega. Snabdijevanje vodom je izuzetno teško, većina mještana je prinuđena da vodu dobija sa izvora udaljenog i po nekoliko kilometara, da svojim autima ili traktorima dovoze vodu do svojih kuća. Poznato je da u Đurđevića Tari nije izgrađen nijedan seoski vodovod".

Tvrde da ni do jedne kuće u Đurđevića Tari nije urađen ni metar asfaltnog puta i da se seoski putevi ne čiste zimi.

"Asfaltni put do seoske škole je propao i ne održava se, a zimi se i ne čisti. Zimi se ne čisti ni put do manastira Sv. Arhangela Mihaila pa su mještani prinuđeni da pješače po nekoliko kolometara... Kao što je bio slučaj prošle godine, put prema manastiru nije bio očišćen pa veliki dio mještana nije mogao da prisustvuje nalaganju badnjaka”.

Mještani navode da nijesu zadovoljni ni odnosom Mjesne zajednice Kosanica kojoj selo piripada.

"Poznato je da je MZ Kosanica dobila mašinu Caterpilar donacijom CHF-a koja se najmanje zadržava na području Đurđevića Tare. Poznato je da je veliki broj mještana Đurđevića Tare od Vlade tražio lokaciju da se napravi objekat za mnoga seoska okupljanja - odbijeni su. Mnoga pljevaljska sela dobiše vodovode i objekte za okupljanja, stiže asfalt do Poblaća i Borovice, dok Đurđevića Tara, poznato turističko mjesto, godinama ostaje zadnja rupa na svirali. Pozivamo Opštinu i Vladu da nam daju odgovore do kad će ovo mjesto biti zapostavljeno, te da se okrenu razvoju ovog lijepog kraja”.

Bonus video: