Crna Gora učestvuje u NATO vježbi „Sjeverna Makedonija 2021“

Tim Crne Gore čine predstavnici Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a (menadžment tima) i službi za zaštitu i spašavanje Glavnog grada, Prijestonice Cetinje i opština: Nikšić, Budva, Bar i Ulcinj

3130 pregleda 6 komentar(a)
Foto: MUP
Foto: MUP

Tim za traganje i spašavanje iz ruševina danas je, u organizaciji Direktorata za zaštitu i spašavanje Ministarstva unutrašnjih poslova, otputovao na NATO EADRCC međunarodnu terensku vježbu „Sjeverna Makedonija 2021“, koja će se održati u Ohridu i okolini, od 19. do 24. septembra.

Tim Crne Gore čine predstavnici Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a (menadžment tima) i službi za zaštitu i spašavanje Glavnog grada, Prijestonice Cetinje i opština: Nikšić, Budva, Bar i Ulcinj. Pored tima, Crna Gora će imati predstavnike u ocjenjivačkom dijelu vježbe, kao i posmatrače u okviru VIP programa vježbe.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a Miodrag Bešović će, kako je saopšteno iz MUP-a, učestvovati u VIP programu te vježbe.

Vježbu organizuju Centar za upravljanje krizama Sjeverne Makedonije i Evroatlantski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC) i na njoj će se uvježbavati i testirati procedure pružanja podrške nacionalnim institucijama u cilju podizanja otpornosti na katastrofe kroz unaprjeđenje planiranja, prevencije, spremnosti i odgovora na katastrofe.

Tokom izvođenja vježbe koristiće se i NICS sistem – veb-bazirani sistem – internet sistem za koordiniranje, rukovođenje, kontrolu i razmjenu informacija u slučaju svih vrsta nesreća, koji se razvija u okviru Pilot projekta civilne napredne regionalne koordinacije u hitnim situacijama i predstavlja projekat u okviru NATO SPS programa „Naukom za mir i bezbjednost”. Projekat se implementira u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

Bonus video: