Krivokapić: Uz naše vrijedne i poštene ljude, prirodna sredina je najznačajniji i trajni resurs

"Dame i gospodo, okrenite se danas oko sebe. Oko vas je umjetničko djelo zvano - Crna Gora. Učinimo sve da u budućnosti dobije svoj novi ram“, kazao je Krivokapić

14778 pregleda 67 reakcija 24 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Krivokapić, Foto: Savo Prelević

Danas, kada ste zagledani u "gorske oči" naše majke, u najljepše crnogorske oči, iz kojih izbija ljepota svih naših krajeva i krajolika, od Pljevalja do Ulcinja, od Rožaja do Herceg Novog, svih naših rijeka, jezera i planina, naših ravnica, našeg mora i podmorja, sjetite se da Crna Gora nije bila i ostala samo "prijestolje od slobode" (kako je pisao Tenison), već i "prijestolje od ljepote".

Ovo je kazao predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, povodom 30 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom.

"Danas kada ste na jednom od njenih svetih prijestola, u zagrljaju prirode i njenog mira, valja udahnuti i zadržati u srcu osjećanje tog prirodnog sklada, i primijeniti ga na svakodnevni život. Značaj tog sklada, i svakog drugog kojeg Crna Gora prijeko treba, ugrađen je u vrijednosnu paradigmu Vlade na čijem sam čelu. Zato je, sa naše strane, i pokrenuta inicijativa oživljavanja ove, usudiću se reći - nezamjenjive i vječne ideje o ekološkoj državi Crnoj Gori", saopštio je on.

Krivokapić dodaje i da tome ne doprinosi samo kampanja „Svaki LIST, svaka KAP”, koju je pokrenulo Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, već i zajednički napori cjelokupne Vlade u pravcu unapređenja nacionalne ekonomije, sa ciljem usklađivanja naših ekoloških politika sa standardima i zakonodavstvom Evropske unije.

To će, ističe on, posljedično uticati na razvoj i podsticanje obnovljivih izvora energije, zaštitu biodiverziteta, prelazak na cirkularnu ekonomiju, zelene biznise, čistiju proizvodnju i potrošnju, smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte...

Predsjednik Vlade ističe i da će Vlada Crne Gore bezrezervno biti posvećena radu na Poglavlju 27, kao jednom od ključnih izazova u pogledu implementacije pravnih tekovina Evropske unije u oblasti životne sredine i klimatskih promjena.

Jednako tako, navodi Krivokapić, Vlada neće dozvoliti zataškavanje takozvanih crnih ekoloških tačaka, ali ni otvaranje novih, kroz devastiranje naših ekoloških bisera, kao što je to slučaj sa koritom rijeke Tare, "koji su prouzrokovale određene neodgovorne instance i nesavjesni pojedinci"

Krivokapić ističe i da nikada ne zaboravimo da je, uz naše vrijedne i poštene ljude, prirodna sredina "naš najznačajniji i trajni resurs", te i da kao što je nužno poštovati svako ljudsko biće, svaku jedinku, jednako tako je neophodno poštovati, voljeti i njegovati našeg praroditelja – Majku Prirodu.

"Čuveni slikar Mark Šagal je, u svom kreativnom mimohodu, jednom simbolično zapisao: „Kada ocjenjujem neko umjetničko djelo, odnesem ga i stavim pored nečega što je Bog stvorio, pored drveta ili cvijeta. Ako je neskladno, znači da nije umjetnost. Dame i gospodo, okrenite se danas oko sebe. Oko vas je umjetničko djelo zvano - Crna Gora. Učinimo sve da u budućnosti dobije svoj novi ram“, kazao je Krivokapić.

Bonus video: