Sekulović će uputiti inicijativu da se formira posebna komisija za uništavanje droga

"Izvještaj Evropske komisije za 2020.godinu je ukazao na nedostatak sigurnog čuvanja i skladištenja dokaza, odnosno predmeta koji su privremeno oduzeti izvršenjem krivičnog ili prekršajnog djela prije uništenja, kao i na pitanja koja se tiču transporta, analize, uzorkovanaja i uništenja istih", ističe se u saopštenju MUP

5180 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: MUP
Sa sastanka, Foto: MUP

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović uputiće inicijativu Upravi za katastar i državnu imovinu, u cilju formiranja posebne Međuresorske komisije za uništavanje droga, a čiji će primarni zadatak biti uništavanje preko dvije tone droge iz pravosnažnih sudskih presuda, koja se trenutno nalazi u sudu.

To je jedan od zaključaka sastanka Međuresorne radne grupe za skladištenje, transport, analizu, postupanje i uništenje dokaznog materijala i privremeno oduzetih predmeta prilikom izvršenja krivičnog ili prekršajnog djela koji je danas održan u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).

Iz MUP je saopšteno da je sastankom predsjedavao državni sekretar MUP-a, Zoran Miljanić, a da su prisustvovali članovi Komisije-predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije, Uprave za katastar i državnu imovinu, Višeg suda, Višeg državnog tužilaštva i Agencije za zaštitu životne sredine.

"Izvještaj Evropske komisije za 2020.godinu je ukazao na nedostatak sigurnog čuvanja i skladištenja dokaza, odnosno predmeta koji su privremeno oduzeti izvršenjem krivičnog ili prekršajnog djela prije uništenja, kao i na pitanja koja se tiču transporta, analize, uzorkovanaja i uništenja istih", ističe se u saopštenju MUP.

Iz tog Vladinog resora su dodali da je cilj ove radne grupe da se definišu adekvatna rješenja i obezbijedi preduzimanje mjera i aktivnosti u vezi sa skladištenjem, transportom, analizom postupanja i uništenja dokaznog materijala i predmeta privremeno oduzetih prilikom izvršenja krivičnog djela.

"U vezi sa navedenim, MUP će u saradnji sa drugim državnim organima raditi na koordinaciji i usaglašenom djelovanju kako bi se rješavali problemi u vezi sa ovim pitanjima", piše u saopštenju.

Iz MUP su naveli i da je "današnji sastanak bio prilika da se adresiraju ključni izazovi, kao i da se pozdravi rad na normativnim izmjenama koje imaju za cilj unapređenje stanja u ovoj oblasti".

"Takođe, zaključeno je da će ministar unutrašnjih poslova uputiti inicijativu Upravi za katastar i državnu imovinu, u cilju formiranja posebne Međuresorske komisije za uništavanje droga, a čiji će primarni zadatak biti uništavanje preko dvije tone opojne droge iz pravosnažnih sudskih presuda, koja se trenutno nalazi u sudu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: