Zbog profita od Lima prave močvaru

Bjelopoljski ribolovci ogorčeni zbog nezakonite eksploatacije šljunka, tvrde da se to radi tokom cijele godine.

9324 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Uprkos moratorijumu na izdavanje koncesija, u Bijelom Polju se nelegalno eksploatiše šljunak. Nakon što je grupa ribolovaca u Bijelom Polju snimila nezakonito vađenje šljunka na obalama Lima u Potkrajcima, s jedne, i Njegnjevu s druge strane, reagovala je Uprava za inspekciju i podnijela prekršajnu prijavu protiv preduzeća “Matador”. I dok ribolovci optužuju, iz lokalnog Sportsko-ribolovnog kluba “Sinjavac” i Uprave za vode prebacuju loptu jedni drugima.

Grupa bjelopoljskih ribolovaca ogorčena je zbog devastacije rijeke Lim i nezakonitog vađenja šljunka u mjestu Njegnjevo kod Bijelog Polja, koje traje oko 15 dana. Ribolovci, čija su imena poznata redakciji, juče su dostavili snimak redakciji, na kojem se vidi kako jedan bager ulazi u Lim, odakle vadi šljunak i tovari na kamion.

”Ogorčeni smo jer je vodostaj Lima trenutno toliko mali da ga zamuti pomjeranje svakog kamena, a ne mašine koje su zabranjene i koje vade šljunak. Vađenje šljunka je bilo tokom cijelog dana prekjuče, i radovi su stali tek nakon što smo obavijestili inspektora za vode Dragana Šekularca i Komunalnu policiju. To se dešava posljednjih 15 dana, kada se Lim zamuti i izgleda poput oranice”, priča jedan ribolovac.

Rijeka Lim nakon iskopavanja šljunka
Rijeka Lim nakon iskopavanja šljunkafoto: Privatna arhiva

Drugi dodaje da su “tokom cijele zime gledali kako radnici preduzeća “Matador” mašinski ispiraju šljunak u Limu, koji su ranije vadili iz zemlje u Potrajcima.

”Taj šljunak su ispirali u Limu pored baze u Potrajcima, od čega je Lim danima bio zamućen”, kazao je drugi ribolovac.

Oni pričaju da je obala Lima devastirana u dužini oko 200 metara.

Njihov kolega je kazao da su u više navrata obavještavali SRK “Sinjavac” i predsjednika Ismeta Iku Softića, ali da im je saopšteno “da su slali dopise nadležnim službama, ali da nije bilo nikakve reakcije”.

Softić je kazao da su godinama ukazivali na ove probleme i potvrdio da se i lično uvjerio da je posljednjih dana Lim bio mutan na tom području i nizvodno.

”Obratili smo se poljoprivrednom inspektoru Vukajlu Đaloviću, koji je zadužen za sektor ribarstva, ali nam je on saopštio da nije nadležan za koncesije na vodama, i uputio nas na Upravu za vode i inspektora Dragana Šekularca. Iako sa njim imamo loše iskustvo, mi iz Uprave ga nismo pozivali, ali znamo da su ga pozivali ribolovci”, kazao je Softić.

Softić je kazao da niko nikome ne može da “napravi” posao da vadi šljunak, jer je to nemoguće.

”Svi znamo da je moratorijum na vađenje šljunka u cijeloj Crnoj Gori i da nije jasno kako ribolovci mogu tako nešto da tvrde. Naš klub bi bio najsrećniji da se riješi problem vađenja šljunka, kao i razna zagađenja počev od gradskih kanalizacija, otpada, uključujući i životinjski”, kazao je Softić.

Iz Uprave za vode “Vijestima” je potvrđeno da na dijelu vodotoka Lima niko nije dobio odobrenje za bilo kakve intervencije u koritu rijeke, uključujući i eksploataciju rječnog nanosa, šljunka i pijeska.

Kako “Vijesti” saznaju, inspekcija je juče obišla lokalitet i utvrdila da postoje tragovi u koritu i zabranila eksploataciju privrednom društvu DO “Matador”, i protiv tog preduzeća, kao i odgovornog lica u njemu podnijela zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka Sudu za prekršaje.

Iz Uprave za vode navode da od prošle godine nije prijavljen nijedan slučaj eksploatacije na Limu u toj opštini. Apelovali su na ribolovce da ukoliko primijete slične pojave odmah obavijeste inspektora za vode.

U Lim ispuštaju preostali beton, a vade šljunak

Iskusni ribolovac koji je pored Lima proveo oko četvt vijeka ispričao je da se devastacija zbog eksploatacije šljunka radi preko cijele godine, s vremena na vrijeme. On tvrdi da tragova u Limu ima napretek, počev od puta prema Limu i kroz Lim do devastirane obale.

”Tačno znaju kada i kako rade. Prvo se bagerima iskopaju rupe i po potrebi ređaju kamionske gume, da bi se tu što bolje sakupio šljunak. Onda raskrče obalu, poruše vrbe i ostalo drveće i pune šljunak. Na Limu se konstantno ispiraju mikseri i prosipa višak betona”, kazao je ribolovac, dodajući da su ogorčeni kada im iz Uprave SRK “Sinjavac” odgovaraju da oni ne mogu ništa tu da urade. On je rekao da je ribolovcima dosadilo da pozivaju inspektore, koji ne rade svoj posao.

”Ne daj Bože da strane Potkrajaca neko zagazi u Lim, teško bi se izvadio iz mulja”, dodao je on.

Bonus video: