Život sa Alchajmerom – staviti se u njihovu stvarnost, a ne njih stavljati u našu stvarnost

Prema istraživanjima Alchajmer Evropa u Crnoj Gori od ove bolesti boluje jedan odsto populacije ili 6.574 građana, od čega su skoro 65 odsto žene (4.263)

4150 pregleda 65 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Prije nekoliko godina sedamdesetdvogodišnji Jovan iz Nikšića počeo je da zaboravlja, da ima probleme sa orijentacijom i neprepoznavanjem osoba. Porodica je to opravdavala njegovim ne baš dobrim zdravstvenim stanjem jer im je lakše bilo prihvatiti tu činjenicu, nego da boluje od Alchajmerove bolesti.

"Svima je teško prihvatiti realnost, a osobe sa Alchajmerom treba prihvatiti. Problem našeg društva je što ne prihvatamo tu bolest, a prvo to moraju da urade porodice, da razumiju članove porodice koji imaju demenciju. Moj ujak nema porodicu, pa mi, njegova braća i sestre, izlazimo mu u susret, s njm razgovaramo, stavljamo se u njegovu stvarnost, a ne da njega stavimo u našu stvarnost“, kazala je Lenka Albijanić.

Povodom 21.septembra, Svjetskog dana borbe protiv Alchajmerove bolesti, Centar za socijalni rad Nikšić, Plužine i Šavnik na nikšićkom Trgu promovisao je Dnevni centar za osobe sa demencijom, servis koji je otvoren sredinom juna ove godine. U njemu ima mjesta za 15 korisnika, a za sada ih imaju šest. Jovan je jedan od njih.

Alchajmer Nikšić
foto: Svetlana Mandić

„Bez obzira na svu pomoć porodice, Centar nam je najveća pomoć. To je nešto najbolje što se desilo gradu i imamo samo pohvale za njega. Čine ga osobe koje na sve načine pružaju najbolju pomoć i njegu osobama sa demencijom. Meni je dovoljno da ujaku vidim osmijeh na licu kad vozač dođe za njega i kada ugleda njegovateljicu Nadu i psihološkinju Maju. Rad sa njima je na visokom nivou. Po mom laičkom mišljenju bolest ne napreduje, a tako kaže i psihološkinja Maja. Izuzetno smo zadovoljni i on kao korisnik i mi kao porodica“, kazala je Lenka.

Lenka Albijanić
Lenka Albijanićfoto: Svetlana Mandić

U Dnevnom centru, koji se nalazi u nikšićkom naselju Duklo, rade dva psihologa, medicinska sestra, njegovateljica i vozač koji ih vozi od mjesta stanovanja do Centra i nazad. Otvoren je radnim danima od sedam do 15 časova, usluga je besplatna, a partner nikšićkom Centru za socijalni rad u projektu Dnevnog centra za osobe sa demencijom je NVO „Futura“ iz Podgorice.

„Korisnici imaju psiho-socijalnu podršku, a tu je i savjetovalište za njih i članove njihovih porodica, kojima je to zapravo i najpotrebnije. Za korisnike je obezbijeđen jedan topli obrok i osvježenje u toku dana. Tu smo da ohrabrimo Nikšićane, upoznamo ih sa uslugama koje pružamo i pokušamo da boravak dovedemo do maksimalnog broja“, kazala je Jelena Kovačević iz Centra za socijalni rad.

Vjeruje da je korona uticala da broj korisnika bude manji od očekivanog, obzirom da je istraživanje koje su sproveli u Nikšiću pokazalo da u gradu pod Trebjesom ima 331. osoba sa nekom vrstom demencije.

„Mišljenja smo da je broj dosta veći, jer ih se veliki broj ne javi doktoru i ne uspostavi se dijagnoza. Takvo stanje se najčešće pripisuje godinam i senilnosti“, kazala je Kovačević.

Jelena Kovačević
Jelena Kovačevićfoto: Svetlana Mandić

Prema istraživanjima Alchajmer Evropa u Crnoj Gori od ove bolesti boluje jedan odsto populacije ili 6.574 građana, od čega su skoro 65 odsto žene (4.263) , a procjenjuje se da od pet do sedam odsto lica starijih od 60 godina ima ovaj oblik demencije.

NVO „Futura“, koja postoji od 2015. godine, otvorila je pet savjetovališta za demenciju. Pored Nikšića, savjetovališta se nalaze u Podgorici, Budvi, Baru i Bijelom Polju. Pomenuta NVO je članica evropske i svjetske organizacije za Alchajmerovu bolest.

Alchajmer Nikšić
foto: Svetlana Mandić

Prema procjenama organizacije Alchajmer Evropa broj oboljelih od demencije će se do 2050. godine udvostručiti.

Na incijativu Svjetske zdravstvene organizacije od 1994. godine 21. septembar se obilježava kao Svjetski dan borbe protiv Alchajmerove bolesti.

Bonus video: