Morska voda sanitarno ispravna i dobrog kvaliteta

Rezultati su pokazali da je na 81,8 odsto lokacija morska voda bila odličnog kvaliteta

868 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Morska voda na crnogorskim kupalištima dobrog kvaliteta, sanitarno je ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju.

To su pokazali rezultati analize kvaliteta morske vode za 110 lokacija, koju je za potrebe Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom uradio Institut za biologiju mora.

“Rezultati su pokazali da je na 81,8 odsto lokacija morska voda bila odličnog kvaliteta, na 9,1 odsto lokacija dobrog, dok je na 9,1 odsto lokacija voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta. Klasifikacija voda za kupanje u okviru ovogodišnjeg Programa praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode vrši se u skladu sa članom 8 Pravilnika o načinu i rokovima za sprovođenje mjera obezbjeđivanja očuvanja, zaštite i poboljšanja kvaliteta vode za kupanje , kojim se vode za kupanje klasifikuju kao: 'odlične', 'dobre', 'zadovoljavajuće' i 'loše'”, navodi se u saopštenju JP “Morsko dobro”.

U opštini Ulcinj, od ukupno 18 lokacija na kojima se realizuje Program praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode, voda je bila odličnog kvaliteta na njih 15, dok je na tri lokacije voda bila dobrog kvaliteta.

Na području opštine Bar, voda je bila odličnog kvaliteta na 11 ispitivanih lokacija, na jednoj je bila dobrog, a na tri zadovoljavajućeg kvaliteta.

Kada je u pitanju opština Budva, Program se realizuje na 32 lokacije, te je u ovom mjerenju na njih 26 voda bila odličnog, na tri dobrog, a na preostale tri lokacije zadovoljavajućeg kvaliteta.

U Bokokotorskom zalivu, u opštini Tivat, na svih devet ispitivanih lokacija voda je bila odličnog kvaliteta. Na području opštine Kotor od ukupno 15 lokacija, voda je bila odličnog kvaliteta na njih 12, a dobrog na preostale tri lokacije. U Herceg Novom uzorkovana je voda na ukupno 21 lokaciji, od čega je na njih 17 ona bila odličnog, a na četiri zadovoljavajućeg kvaliteta.

Bonus video: