Novo specijalno vozilo za uklanjanje otpadnih automobila u Podgorici

"Veliki značaj organizovanog otkupa otpadnih vozila koji sprovodi gradsko preduzeće Deponija ogleda se, prije svega, u zaštiti životne sredine uz uklanjanje otpadnih vozila sa gradskih javnih površina", navode iz gradskog preduzeća

3705 pregleda 8 komentar(a)
Foto: PG Biro
Foto: PG Biro

Gradsko preduzeće Deponija d.o.o nabavilo je specijalno vozilo za uklanjanje otpadnih automobila na teritoriji Podgorice.

Iz Deponije su saopštili da je nabavkom vozila, vrijednosti 137.940 eura sa PDV-om, značajno unaprijeđen vozni park, ali i kompletirana mehanizacija neophodna za efikasno i propisno dopremanje otkupljenih otpadnih vozila sa teritorije glavnog grada.

„Nabavkom jednog ovakvog vozila značajno smo unaprijedili vozni park Deponije. Riječ je o specijalnom vozilu koje će služiti za otpadna vozila i vozila koja će dostavljati fizička i pravna lica. Vozilo je dugačko 11,5 metara, a sa kranom se može podizati teret na 2,5 metra oko šest tona, a na krajnjoj tački od osam metara oko dvije tone, dok je sa čekrkom moguće povlačiti teret od šest tona“, ističe pomoćnik direktora za tehničko-operativne poslove Ratko Pavićević.

Građani na sajtu www.deponija.me mogu popuniti zahtjev za otkup otpadnih vozila i pronaći sve informacije o cijenama. U elektronski obrazac se unose osnovni podaci o vlasniku vozila i o samom vozilu, uz par fotografija otpadnog vozila. "Cijela procedura popunjavanja traje veoma kratko i prilagođena je elementarnom poznavanju rada na telefonu ili računaru", navode iz preduzeća.

"Veliki značaj organizovanog otkupa otpadnih vozila koji sprovodi gradsko preduzeće Deponija ogleda se, prije svega, u zaštiti životne sredine uz uklanjanje otpadnih vozila sa gradskih javnih površina. Građani Podgorice na ovaj način doprinose i smanjenju otkupa vozila na neprihvatljiv način koji podrazumijeva rastavljanje ovih vozila uzimajući djelove koje je moguće prodati a sve štetne materije ispuštaju se direktno u tlo ili u neku od gradskih rijeka", dodaje se u saopštenju.

Iz Deponije ističu da se postupak rastavljanja vozila u pogonu za vozila van upotrebe obavlja po najvišim standarima koje propisuje struka.

U pogonu se vrši dekontaminacija vozila - uklanjanje svih tekućina iz vozila: goriva, ulja, antifriza, kočione tečnosti-glicerin i tečnosti za pranje stakala. Ovo je najvažnija aktivnost u samom procesu obrade vozila, po čijem okončanju se uklanjaju unutrašnjost vozila i stakla. Nakon obavljenog postupka rastavljanja vozila svi djelovi bivaju odloženi na za to propisana odlagališta na prostoru ovog privrednog društva", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: