Nikšićanina neopravdano priveli

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković smatra da nisu postojali osnov i razlozi za vršenje policijske intervencije, te da su mu privođenjem i zadržavanjem povrijeđena prava i slobode koje su propisane Ustavom Crne Gore

9374 pregleda 0 komentar(a)
Centar bezbjednosti Nikšić
Centar bezbjednosti Nikšić

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković utvrdio je da je jednom građaninu Nikšića povrijeđeno pravo na slobodu kretanja iz Ustava Crne Gore i Protokola uz Konvenciju o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Bjeković je dao preporuku Upravi policije, odnosno Centru bezbjednosti Nikšić, da u svom budućem postupanju građane poziva radi prikupljanja obavještenja isključivo u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku.

Nikšićanin je u pritužbi, između ostalog, naveo da ga je u julu prošle godine, po završetku sportskog ribolova na jezeru Krupac, poslije rasprave sa ribočuvarem sačekalo troje policijskih službenika, da mu je određena pratnja u vidu policijskog službenika koji se nalazio u njegovom vozilu, da je priveden u stanicu policije, gdje je zadržan u prostorijama za zadržavanje oko jednog časa i da mu je omogućena sloboda kretanja nakon što je dao izjavu.

Smatra da nisu postojali osnov i razlozi za vršenje policijske intervencije, te da su mu privođenjem i zadržavanjem povrijeđena prava i slobode koje su propisane Ustavom Crne Gore.

Među činjenicama koje je utvrdila institucija zaštitnika jeste da je o tom događaju obaviješten osnovni državni tužilac, koji se izjasnio da u navedenim radnjama nema elemenata krivičnog djela. Isti stav imao je i komesar za prekršajnu evidenciju.

U dostavljenom izjašnjenju ne osporava se činjenica da je podnosilac pritužbe, kako se navodi, upućen u CB Nikšić kako bi dao potrebna obavještenja u svojstvu građanina. Međutim, Zaštitnik i u ovom postupku nalazi kontinuitet loše prakse prilikom primjene instituta pozivanja građana radi prikupljanja obavještenja u svojstvu građana, koja nije u skladu sa članom 259 ZKP-a.

”A na šta je Zaštitnik više puta upozoravao,” navodi se u Bjekovićevom mišljenju.

ZKP jasno propisuje način na koji policija može pozivati građane radi prikupljanja obavještenja.

”Dakle, građaninu se u pozivu mora naznačiti razlog pozivanja i da građanin ima pravo da u prostorije policije dođe zajedno sa advokatom, dok se prinudno može dovesti lice koje se nije odazvalo pozivu samo ako je u pozivu bilo na to upozoreno. U konkretnom slučaju, poziv nije ni uručen podnosicu pritužbe i nije mu ostavljeno razumno vrijeme u kojem bi se mogao samostalno odazvati, nego mu je saopšteno da mora odmah da pođe u pratnji službenika do CB Nikšić kako bi dao izjavu, a kako je podnosilac pritužbe i postupio”, navodi se dalje u mišljenju.

Bonus video: