CEGAS: Degradacija i obesmišljavanje lokalnih izbora, postalo normalno da predsjednik Vlade i države vode kampanju

Dodaju da je time što je Đukanović raspisao lokalne izbore u Cetinju, Petnjici i Mojkovcu prije nego što je na Skupštini razmotrena inicijativa o održavanju lokalnih izbora u 17 (ili 18) opština u jednom danu, nastavljena višedecenijska praksa opstruiranja zakonodavnih reformi u oblasti lokalnih izbora

6329 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Održavanje lokalnih izbora u jednom danu bi bio prvi korak ka onome što je suštinska reforma lokalne samouprave. Kontinuirana degradacija i obesmišljavanje lokalnih izbora imale su ozbiljne negativne posledice na razvoj jedinica lokalnih samouprava, kazali su iz Centra za građanske slobode (CEGAS).

CEGAS je, kako navode, tokom svog djelovanja u oblasti reforme izbornog zakonodavstva i javne uprave u više navrata apelovao na državne organe da usvoje Zakon o lokalnim izborima. Lokalni izbori u Crnoj Gori trenutno su regulisani Zakonom o lokalnoj samoupravi i Zakonom o izboru odbornika i poslanika.

Smatraju da je inicijativa za usvajanje izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi kojima bi se lokalni izbori u 17 ili 18 opština održali u jednom danu, koja se našla na dnevnom redu Skupštine, u skladu sa onim što su preporuke Evropske Komisije, ali i sa principima i načelima demokratskog odlučivanja.

"Kontinuirana degradacija i obesmišljavanje lokalnih izbora imale su ozbiljne negativne posledice na razvoj jedinica lokalnih samouprava. Nepodnošljiv način politizacije ide dotle da je postalo normalno da predsjednik Vlade i države vode lokalnu kampanju, a da su osnovne poruke, čak i u najmanjim jedinicama lokalne samouprave, vezane za “odbranu” raznih viđenja nacionalnih tendencija, politika, shvatanja. Ovaj vid funkcionisanja apsolutno ne ide u prilog normama Evropske povelje o lokalnoj samoupravi", kazali su iz CEGAS-a.

Navode da izborne liste za lokalne izbore predstavljaju razni državni funkcioneri, ministri, poslanici koji redovno obećavaju projekte sa državnog nivoa za lokalne zajednice.

"Poruka je jasna - građanke i građani se ništa ili vrlo malo pitaju sa unaprijeđenjem i razvojem svoje lokalne zajednice."

Dodaju da je time što je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović raspisao lokalne izbore u Cetinju, Petnjici i Mojkovcu za 5. septembar, prije nego što je na Skupštini razmotrena inicijativa o održavanju lokalnih izbora u 17 (ili 18) opština u jednom danu, nastavljena višedecenijska praksa opstruiranja zakonodavnih reformi u oblasti lokalnih izbora.

"Iako bi usvajanje navedene inicijative bio napredak u reformama u ovoj oblasti, sada se više nego ikada vidi potreba za donošenjem posebnog Zakona o lokalnim izborima. Parcijalno rješavanje problema prijeti da dodatno uspori demokratizaciju i razvoj lokalnih samouprava. Lokalni izbori u jednom danu su samo prvi reformski korak. Ovo bi otvorilo put ka daljoj afirmaciji lokalne demokratije, depolitizaciji lokalne samouprave, uvođenju otvorenih lista i individualnih kandidatura na lokalnom nivou, kao i neposredan izbor predsjednika/ce lokalne samouprave", tvrde u CEGAS-u.

Ističu da je zbog same specifičnosti i posebnog značaja izbornog procesa na lokalnom nivou, proces reformi očekivano težak i kompleksan i bez njegove dodatne politizacije.

"Politički subjekti pri donošenju odluka moraju voditi računa o onome što je opšti javni interes građanki i građana, a ne njihovi uski politički interesi. Apelujemo na njih da svojim angažovanjem doprinesu prijeko neophodnoj afirmaciji demokratije kroz omogućavanje suštinski transparentnih, legitimnih i demokratskih izbora na lokalnom nivou", zaključili su.

Bonus video: