Bratić: Crna Gora snažno podržava sve aktivnosti IAEA usmjerene na miroljubivu upotrebu nuklearne energije

U saopštenju se navodi da se Bratić obratila tokom prvog dana zasijedanja, te da je "posebno ukazala na dosadašnju dugu i izuzetno dobru saradnju Crne Gore i IAEA , imajući u vidu da je Crna Gora, kao jedna od šest republika bivše SFRJ, upravo bila i jedan od osnivača Međunarodne agencije za atomsku energiju"

3486 pregleda 6 komentar(a)
Bratić u Beču, Foto: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta
Bratić u Beču, Foto: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić saopštila je da "Crna Gora snažno podržava sve aktivnosti Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) kroz slogan "Atomi za mir i razvoj" usmjerene na miroljubivu upotrebu nuklearne energije i njenu primjenu u raznim sferama života i rada kakve su zdravlje ljudi, veterina, biotehnologija, održivi razvoj, zaštita životne sredine, kao i zaštita kulturno-istorijskog nasljeđa".

Iz Ministarstva na čijem je čelu Bratić je saopšteno da je Bratić sa delegacijom iz Crne Gore učestvovala na 65. redovnom zasijedanju Generalne konferencije IAEA koje se održava u Beču od 20-24. septembra ove godine.

U saopštenju se dodaje da se Bratić obratila tokom prvog dana zasijedanja, te da je "posebno ukazala na dosadašnju dugu i izuzetno dobru saradnju Crne Gore i IAEA , imajući u vidu da je Crna Gora, kao jedna od šest republika bivše SFRJ, upravo bila i jedan od osnivača Međunarodne agencije za atomsku energiju".

"Ona je posebno ukazala na zahvalnost koju Crna Gora ima prema Agenciji u Beču, u svjetlu borbe protiv aktuelne pandemije COVID-19, kada je IAEA bila donator značajne pomoći u testovima, reagensima, ličnoj zaštitnoj opremi, crnogorskim institucijama, u prvom redu Institutu za javno zdravlje i Specijalističkoj veterinarskoj laboratoriji", ističe se u saopštenju.

Crna Gora, prema riječima Bratić "i dalje, sa svoje strane, nastavlja sa unapređivanjem saradnje na ovome planu, pa tako aktivno učestvuje i u velikoj inicijativi IAEA, pod nazivom ZODIAC, posvećenoj sprječavanju pandemije COVID-19 ali i svih potencijalnih budućih pandemija".

"Crna Gora će aktivno uzeti učešće i u novoj NUTEC inicijativi, koja će za cilj imati zaštitu mora i priobalja od plastičnog otpada, a aktivno će nastaviti, u saradnji sa IAEA i zemljama regionana, da realizuje regionalni projekat posvećen razvoju ljudskih resursa u okviru Inicijative za uspostavljanje Međunarodnog instituta za održive tehnologije Jugoistočne Evrope (SEEIIST)", kazala je Bratić.

U saopštenju Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta se dodaje da je delegacija juče, u prostorijama Ujedinjenih nacija (UN), u Vienna International Centru imala sastanak sa zamjenicom generalnog diektora za oblast nuklearnih nauka i aplikacija, Najat Mokhtar.

"Glavna tema sastanka bila je saradnja sa Međunarodnom agncijom za atomsku energiju u oblasti nuklearnih nauka", piše u saopštenju.

Navodi se da "s obzirom da je u toku izrada nove Strategije naučno – istraživačke djelatnosti, a da je Crna Gora uključena u dva istraživačka projekta, za oblast medicine – radioterapije 3D konformalna i oblast istraživanja mora i priobalja, ministarka Bratić je naglasila da bi podrška IAEA u tom smislu, za nas bila od izuzetnog značaja".

"Inteziviranje saradnje moglo bi se realizovati kroz mobilnost istraživača, zajedničke istraživačke radove, učešće na sastancima, razmjenu informacija, objavljivanje naučnih radova i rezultata projektnih aktivnosti, kao i nabavku opreme uz koordinaciju sa Odsjekom za tehničku saradnju. Program stažiranja ( Research fellowship) u laboratorijama IAEA, prepoznat je kao ključni korak u inteziviranju saradnje sa ovom prestižnom agencijom", piše u saopštenju.

"Crna Gora ima težnju da laboratorije CETI, Instututa za javno zdravlje i PMF-a dobiju status kolaborativnog centra, zbog čega bi nam bilo zadovoljstvo da ugostimo naučnike iz odsjeka za nuklearne nauke i aplikacije", kazala je Bratić.

Iz Minsiatsrstva su rekli da se Mokhtar zahvalila na učešću crnogorske delegacije na Konferenciji, te da je prihvatila poziv za posjetu ustanovama u Crnoj Gori koje sarađuju sa IAEA i kojima je potrebna njihova asistencija, uz obećanje da će Crna Gora imati punu podršku Međunarodne agencije za atomsku energiju, kako u izradi strategija, tako i u ostalim segmentima saradnje.

Bonus video: