Samo s potvrdom u poslovne centre, od 9. oktobra i u mega i hipermarkete

Novim mjerama dozvoljeno izvođenje muzike uživo u zatvorenom, uz obavezu da svi zaposleni u ugostiteljskim objektima, muzičari i gosti posjeduju kovid potvrdu

125533 pregleda 563 reakcija 322 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Vlada Crne Gore
Sa pres konferencije, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 24.09.2021. 09:53h

Vlada je donijela nove epidemiološke mjere, koje će biti na snazi od 25. septembra do 8. oktobra.

Nacionalna digitalna kovid potvrda izdaje se odmah poslije primanja druge doze vakcine i od toga trenutka će biti validna, odnosno - više ne mora da se čeka 14 dana od kompletne vakcinacije, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić na današnjoj pres konferenciji.

Osim za ulazak u tržne centre i unutrašnjost ugostiteljskih objekata, Nacionalna digitalna kovid potvrda je uslov i za ulazak u: poslovne centre; poslovne zgrade u okviru kojih posluju više od tri privredna subjekta; objekte koji se bave trgovinom neprehrambene robe, a čija površina prelazi više od 1.000 metara kvadratnih.

Vlasnici, korisnici i upravljači tih objekata dužni su da vrše kontrolu i odrede odgovornu osobu za poštovanje tih mjera.

Broj prisutnih osoba na svadbama i drugim privatnim proslavama koje se organizuju u ugostiteljskim objektima, uz posjedovanje Nacionalne digitalne kovid potvrde, ograničava se na 50 – i u slučaju da se ceremonija održava na terasi ili u bašti, ili u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata.

Dozvoljava se izvođenje muzike uživo u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata uz obavezu da svi zaposleni, muzičari i gosti posjeduju Nacionalnu digitalnu potvrdu.

Nacionalna digitalna kovid potvrda je validna samo ukoliko osoba ispunjava jedan od propisanih uslova: da je u cjelosti vakcinisana, nezavisno od toga koliko je dana prošlo od revakcinacije; da osoba posjeduje negativan PCR test na Kovid-19 koji nije stariji od 72 sata ili pozitivan PCR test koji je stariji od 14 i nije stariji od 180 dana; ili da posjeduje negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati.

Od 9. oktobra potvrda uslov i za mega i hipermarkete

Galić je najavio da će za 14 dana, od 9. oktobra, Nacionalna digitalna kovid potvrda biti neophodna i za ulazak u objekte koji se bave prodajom i prehrambenih proizvoda, a koji imaju površinu od hiljadu i više metara kvadratnih.

Svi preminuli, mlađi od 40 godina, bili nevakcinisani

Svi preminuli od posljedica Kovida-19, mlađi od 40 godina, bili su nevakcinisani protiv te bolesti, kazao je Galić.

Rekao je da je devet od deset preminulih kovid pacijenata bilo nevakcinosano.

Svaki drugi odrasli građanin primio je makar jednu dozu vakcine protiv Kovida-19, a oko 45 procenata je u cjelosti vakcinisano, kazao je Galić.

"To je dobar rezultat s obzirom na to da je otpor prema vakcinaciji rastao godinama u Crnoj Gori", rekao je on.

Opada broj pacijenata na bolničkom liječenju

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović rekla je da se trenutno na bolničkom liječenju u cijeloj državi nalazi 377 kovid pacijenata.

Najveći broj pacijenata je hospitalizovan u KCCG-u - njih 113, što je, ističe Radulović, najniži broj hospitalizovanih u najvećoj crnogorskoj bolnici u posljednjih mjesec.

"Na respiratorima je 13 pacijenata. Njih 11 su nevakcinisani. I ova činjenica odražava opšti presjek koji pokazuje da nevakcinisani pacijenti u oko 90 odsto slučajeva završavaju u bolnicama i imaju teže oblike bolesti", kazala je ona.

U Baru se liječi 49 pacijenata, Pljevljima 42, Bijelom Polju 26, Beranama 38, Kotoru 37, Nikšiću 21, a u bolnici u Brezoviku 51.

"Kao što možete da primijetite, na primorju značajno opada broj pacijenata kojima je potrebno bolničko liječenje. U padu je i broj hospitalizovanih i u Podgorici i na sjeveru, pri čemu je u ovim gradovima ta tendencija sporija", kazala je Radulović.

Ona se pridružila apelu Instituta za javno zdravlje i još još jednom zamolila građane da se uzdrže od masovnog okupljanja na javnim mjestima u mjeri u kojoj je to moguće.

Jokić: Ne koristiti antibiotike rutinski

Direktor Doma zdravlja Podgorica Danilo Jokić kazao je da ta ustanova sa posebnom pažnjom prati epidemiološku situaciju, trendove, kao i strukturu oboljelih, kako bi na temelju inputa i informacija iz realnog vremena rekalibrirali model pružanja usluga i zbrinjavali kovid pacijente.

"Kroz institucionalizovane mreže za transfer znanja prikupljamo najnovija naučna znanja i informacije o dobroj praksi i koristimo ih kao temelj smjernica za liječenje kovid oboljelih", kazao je on.

Jokić je kazao da se u proteklom dvomjesečnom periodu registruje postepeni rast hospitalizovanih pacijenata, kao i broj pacijenata koji se na dnevnom nivou zbrinjavaju u zajednici.

"Svakog dana generišu se novi dokazi koji potvrđuju da je samo za liječenje pacijenata sa srednjom kliničkom slikom potrebno administriranje terapije koja podrazumijeva antibiotike, kortikosteroide i antikoagulantsku terapiju", rekao je on.

Jokić je kazao da su, budući da je u Podgorici gotovo 30 odsto stanovnika Crne Gore, u konsultacijama unutar kovid Komisije i operativnog tima za klinički menadžment kojim rukovodi direktorica KCCG-a, dogovorili da za kovid pacijente za koje specijalista procijeni da je potrebno ukljuciti antibiotike, kortikosteroide, ta terapija bude jednokratno ili dvokratno administrirana pod nadzorom specijaliste.

"Naš cilj je da se kao i do sada, pacijenti sa blagim simptomima i bez osnovnih hroničnih oboljenja - kao što su respiratorne ili kardiovaskularne bolesti, hronične bolesti bubrega ili imunokompromitirajuća stanja koja pacijenta stavljaju u povećan rizik od razvoja komplikacija - mogu liječiti u kućnim uslovima."

Jokić je dodao da se pacijentima s blažim oblikom Kovida-19 preporučuje simptomatsko liječenje, poput antipiretika za povišenu temperaturu i bol, adekvatna ishrana, vitamini i odgovarajuća rehidratacija.

"Pacijentima s blažim oblikom Kovida-19 ne preporučuje se antibiotska terapija ili profilaksa. Ne koristiti antibiotike rutinski. Ovi pacijenti od jula ove godine mogu dobiti potrebne savjete i podršku preko dispečerskog centra DZ Podgorica. Dakle, oni su samo na jedan telefonaki poziv udaljeni od kvalitetne zdravstvene usluge. Takođe, pacijentima sa suspektnim ili potvrđenim umjerenim oblikom Kovida-19 ne preporučujemo propisivanje antibiotika osim ako postoji klinička sumnja na bakterijsku infekciju", kazao je on.

Kada je po, procjeni ljekara, potrebno administriranje terapije, jednokratno ili dvokratno, za liječenje oboljelog pod nadzorom specijaliste, to će se odvijati u dnevnom kovid centru, dodao je Jokić.

"U ovakvim okolnostima, resursi primarne zdravstvene zaštite se mobilišu kao podrška specijalističkoj zdravstvenoj zaštiti radi optimizacije pružanja zdravstvenih usluga kovid oboljelima i pružanja kvalitetnog i bezbjednog liječenja", zaključio je on.

O vakcinaciji trudnica

Galić je, govoreći o preporuci da se trudnicama nakon trećeg mjeseca može dati vakcina protiv Kovida-19, kazao da je nacionalno stručno tijelo za imunizacije sagledalo sve naučne studije, pa i specifikacije antikovid vakcina.

"Ne bih sumnjao u vjerodostojnost i njihovu odluku da se i trudnice vakcinišu."

"Vakcine nakon trećeg mjeseca trudnoće nemaju štetan efekat na plod, a da se time štiti i trudnica", kazao je on.

Bonus video: