Saradnja u oblasti logistike dobija na značaju u vremenu krize i pojavom novih bezbjednosnih izazova

Kako su kazali iz Ministarstva, teme ovogodišnjeg sastanka bile su unapređenje saradnje u oblasti politike naoružanja, logistike, korišćenja i održavanja sredstava, međunarodne nabavke i ugovaranja, kao i istraživački i razvojni projekti u okvirima bilateralne ili multilateralne saradnje

2392 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Saradnja u oblasti logistike dobija na značaju u vremenu krize izazvane pandemijom Kovid-19 i umanjenih budžeta za odbranu, kao i pojavom novih bezbjednosnih izazova, ocijenjeno je na regionalnom sastanku održanom u Sloveniji.

Iz Ministarstva odbrane je saopšteno da je njihova delegacija, na čelu sa potpukovnikom Veljkom Mališićem, učestvovala je na Regionalnom sastanku o saradnji u oblasti naoružanja i logistike koji je, u okviru Sajma odbrambene tehnike SOBRA, održan u Gornjoj Radgoni od 22. do 24. septembra.

Kako su kazali iz Ministarstva, teme ovogodišnjeg sastanka bile su unapređenje saradnje u oblasti politike naoružanja, logistike, korišćenja i održavanja sredstava, međunarodne nabavke i ugovaranja, kao i istraživački i razvojni projekti u okvirima bilateralne ili multilateralne saradnje.

"Učesnici su se složili da saradnja u oblasti logistike dobija na značaju u vremenu krize izazvane pandemijom Kovid-19 i umanjenih budžeta za odbranu, kao i pojavom novih bezbjednosnih izazova“, kaže se u saopštenju.

Konstatovano je, kako se navodi, da treba težiti planiranju zajedničkih nabavki, a apostrofiran je značaj razvoja regionalnih centara za održavanje opreme koju posjeduje više država članica ALCM.

Tokom sastanka, organizovana je i posjeta Sajmu odbrambene tehnike SOBRA, gdje su predstavljeni proizvodi namjenske industrije zemalja regiona.

Domaćin sastanka bilo je Ministarstvo odbrane Slovenije, uz podršku Ministarstva odbrane Austrije.

Bonus video: