Opština Tivat za Belane ulaže 112 hiljada eura

Nakon višemjesečne pauze nastavljeni radovi na izgradnji šetališta i uređenju obale u Tivtu

3129 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Opština
Foto: Opština

Direkcija za investicije Opštine Tivat nastavila je radove na izgradnji prve faze lungo mare šetališta i uređenja obale na Belanima. Radovi koje izvodi kompanija MCG iz Podgorice, obavljaju se na dijelu trase šetališta od ponte Petkovića na istoku, zapadno prema plaži Belane.

Direktor Direkcije za investicije Opštine Tivat Budimir Cupara (NP) kazao je da su radovi na Belanima nastavljeni čim je aktuelna gradska NP-BF-GB uprava uspjela da stabilizuje finansijsko stanje u gradskoj kasi, a koju je prethodna DPS-SD-HGI vlast Tivta ostavila u katastrofalnom stanju i s višemilionskim dugovima. Čim je u gradski budžet počelo pristizati nešto više svježeg novca od naplate komunalija od investitora koji grade nove objekte po Tivtu, Opština je nastavila i sa, proteklih mjeseci zbog besparice, maltetne potpuno zamrznutim ulaganjima u izgradnju javnih objekata i nove infrastrukture.

Tako je nastavljena i gradnja šetališta i uređenje obale na Belanima, a prema riječima Cupare u ovoj fazi poslova završiće se armirano-betonski radovi, radovi na hidrotehničkim instalacijama - atmosferska i jedan dio fekalne kanalizacije, dio cjevovoda, radovi na postavljanju kablova za električne instalacije, odnosno instalacije slabe struje, telekomunikacije, instalacije javne rasvjete i postavljanje razvodnih ormara za napajanje objekata i napajanje ormara za javnu rasvjetu. On je najavio da će se do kraja godine, izvoditi i radovi na preostale tri dionice budućeg lungo mare šetališta na Belanima, a oni predviđaju izgradnju potpornih zidova i određenih elemenata koji su potrebni za rekonstrukciju mula.

Šetalište je ukupne dužine oko 400 metara, a obuhvata potez od mula kod kuće Faža na zapadu, pa sve do žičane ograde na samom istočnom kraju, prema kompleksu Župa. Vrijednost preostalih radova koji su planirani da se završe do kraja ove, odnosno početkom naredne godine, iznose 111.873,61 eura. Time će se završiti prva faza objekta vrijedna ukupno 499.800 eura, a koja je započeta u septembru 2019, pa lani prekinuta zbog pandemije koronavirusa i besparice u gradskoj kasi Tivta. Do sada su, inače, na Belanima izvedeni poslovi vrijedni skoro 388 hiljada eura, a taj iznos je i isplaćen izvođaču. Druga faza radova na Belanima procijenjene vrijednosti million eura, podrazumijeva izgradnju kafeterije - vidikovca, otvorenog mandraća - bazena s dvije ponte i plažnog objekta. Opština Tivat je te radove kandidovala za finansiranje kapitalnih projekata za narednu godinu kod Ministarstva finansija iz državnog kapitalnog budžeta.

Bonus video: