konstitutivna sjednica

Maraš predsjednica Etičkog odbora

“Etički odbor ohrabruje građane, civilni sektor i službenike da proaktivnim pristupom daju doprinos u procesu jačanja integriteta policijskih službenika, poručeno je sa sjednice"

4317 pregleda 118 reakcija 0 komentar(a)
Foto: MUP Crne Gore
Foto: MUP Crne Gore

Šefica kabineta ministra unutrašnjih poslova Jelena Maraš imenovana je za predsjednicu Etičkog odbora, saopštili su iz tog resora i naveli da će se formiranjem tog odbora omogućiti depolitizacija, profesionalizacija i jačanje integriteta policijskih službenika.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) su kazali da je danas održana konstitutivna sjednica novog saziva Etičkog odbora.

Navodi se da je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović shodno Zakonu o unutrašnjim poslovima obrazovao Etički odbor, koji prati primjenu Kodeksa policijske etike.

"Etički odbor na osnovu predloga, pritužbi i predstavki građana i policijskih službenika, kao i na osnovu sopstvenih saznanja daje mišljenje da li određeno ponašanje policijskog službenika predstavlja povredu Kodeksa policijske etike“, navodi se u saopštenju.

Iz MUP-a su dodali da, kada utvrdi da određeno ponašanje policijskog službenika predstavlja povredu Kodeksa, Etički odbor inicira, odnosno predlaže pokretanje odgovarajućeg postupka.

"Formiranje Etičkog odbora jedna je u nizu planiranih aktivnosti na putu depolitizacije, profesionalizacije i jačanja integriteta policijskih službenika, što je jedan od prioriteta u radu MUP-a", kaže se u saopštenju.

Oni su kazali da su članovi odbora predstavnici Uprave policije Marko Stanković i Svetislav Čović, predstavnik Sindikata Uprave policije Predrag Jokić, službenik MUP-a Bojan Mandić.

Kako je saopšteno, članovi su i predstavnici NVO sektora Ivana Đođić iz Građanske alijanse i Slobodan Tomašević iz Centra kreativnih vještina.

Za sekretarku Etičkog odbora izabrana je Lahira Duraković, službenica u kabinetu ministra.

“Etički odbor ohrabruje građane, civilni sektor i službenike da proaktivnim pristupom daju doprinos u procesu jačanja integriteta policijskih službenika, poručeno je sa sjednice”, zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas